Dünya hakkında bildiğimiz tek şey aslında onu ne kadar bilmediğimiz. Olanca cömertliğinden yararlanıp, hakkında öğrendiğimiz her şeyi aleyhinde delil olarak kullandığımız dünya aslında tam manasıyla yuvarlak bile sayılmaz… 

Dünya yuvarlak değil

Hepimiz dünyanın mükemmel bir elips olduğunu zannederiz. Zaten dünya imajı zihnimize binlerce kanaldan bu şekilde kazınmıştır. Ama hayır dünyanın gerçek şekli elipsi andırsa da, mükemmel bir elips olduğu söylenemez. Yerçekimi etkileri nedeniyle etrafında yumruları olan ve elipse benzeyen bir şekil sergiler dünya.

Bir gün 24 saat değil

Bunu da yanlış biliyoruz. Dünya güneşin etrafındaki turunu tam olarak 23 saat 56 dakika ve 4 saniyede tamamlıyor.

Dünya bilinen tek tektonik gezegen

Bilim insanları dünyanın 7 devasa tektonik tabakadan oluştuğunu düşünüyorlar (eskiden de yerin 7 kat dibi diye bir tabir kullanılırdı). Bu tabakalar her yıl toplamda 10.16 cm yer değiştiriyorlar. Birbirlerinin üstüne bindikleri yerlerde dağlar oluşuyor, birbirlerinden ayrıldıkları noktalarda ise vadiler. Bu yer değişiklikleri bazen depremlere ve volkan patlamalarına neden oluyor. Öte yandan atmosferdeki karbon miktarının düzenlenmesi de ancak bu şekilde sağlanabiliyor.

Dünyanın bir ikizi varmış

Bilim insanlarının anlattıkları bir başka öykü de Dünyanın Güneş sisteminde milyarlarca yıl öncesine kadar bir ikiz kardeşi olduğu. Bu kardeşin adı Thea imiş. Yerküre’nin çekimine kapılmış ve 4533 milyar yıl önce bir öğleden sonra bir çarpışma gerçekleşmiş. Thea’nın büyük bir bölümü Yerküre tarafından içerilmiş, geriye kalansa atmosfere dağılmış. Bilim insanlarının bu öyküyü uydurmalarının nedeni Ay’ın tek bir gezegen için gereğinden büyük bir uydu olması. Onlara göre eskiden Ay Dede, Thea ve Dünya tarafından paylaşılmaktaymış.

Ay’ın mükemmelliği

Ay hakkında kesin olarak bildiğimiz tek şey peynirden mamul olmadığı. Pek çok şeyi ise henüz bilmiyoruz ya da eksik biliyoruz. Bir başka bilgi Ay’ın mükemmel bir daire oluşturduğu. Dünya gibi yumruları yok. Ay’ın yüzeyindeki kokunun barut kokusunu andırdığını söylüyor astronotlar. Ancak aslında barutu oluşturan kimyasallardan hiçbiri yok Ay Dede’nin bünyesinde.

Okyanusların bilinmezliği

Aslına bakılırsa insanoğlu Ay ve Mars hakkında, okyanuslar hakkında olduğundan daha fazla bilgiye sahip. Bugüne kadar yapılan bütün araştırmalara karşın okyanusların yalnızca yüzde 10 keşfedilebilmiş. O da tabii yaşam bulunan alanlar. Bilinen 212 bin 906 deniz canlısı var ve daha en az 25 milyon türün yaşadığı sanılıyor okyanuslarda.

Everest Dünya’nın en yüksek dağı değil

Everest Dünya’nın zirvesi, ama en yüksek dağı değil dersek kafanız karışır mı? Karışsın… İşin gerçeği şu: Everest’in deniz seviyesinden yüksekliği yaklaşık 8 bin 900 metre. Bu da onu 0 noktasından gökyüzüne uzanan en büyük yükselti yapmaya yetiyor. Ancak kendi başlangıç seviyesinden en yükseğe uzanan dağın adı Chimborazo ve kendisi Ekvador’da bulunuyor. Kendi başlangıç noktası göz önünde bulundurulduğunda Chimborazo, Everest’ten 2 bin 414 metre daha yüksek.

Kaynak: oddee.com