Bebeğin ağlaması

Bir bebeğin sürekli ağlaması bir uyarı anlamına gelebilir, fakat yenidoğanlarda ve bebeklerde ağlama eyleminin normal olduğunu hatırlamak önemlidir. “Bir yaşın altındaki çocuklar birçok nedenden dolayı ağlar: açlık, uyku, kirli çocuk bezi gibi.

Çocuk doktoru Michelle Haley, “Ebeveynler ağlama eyleminin bir bebeğe zarar vermeyeceğinin farkına varmalıdır.” diyor.

Bazı bebekler diğerlerinden daha çok ağlar – Doktor Haley bir bebeğin çok ağlamasının kötü ebeveynlikten de kaynaklanabileceğini belirtiyor. “Eğer hemen müdahale ederseniz ve ağlama durursa, kaygılanmak için bir neden yoktur.”  diyor Erika Landau.

Eğer bebeğinizi yatıştıramıyorsanız, doktorunuzdan kolik hakkında bilgi alın. “Kolik, genellikle bağırsakta bir ağrı ile belirir, kolikin en yaygın iki nedeni inek sütü proteinine alerji ve süt şekerine karşı hassasiyettir.” diyor Bob Sears.

Öksürük

Hastaneden geldiğinizde bebeğiniz öksürmeye başlayabilir. Korkmayın, bu, onun solunum yollarını temizleme şeklidir. Öksürmek, aynı zamanda geçici olarak tıkanmış burun deliklerinin açılmasına yardımcı olur. Emzirildikten sonra nefes alan bebek, burnunu temizlemek için yeniden öksürür.

Peki bu öksürmeler sizi ne zaman korkutmalıdır?

Eğer burnu akıyorsa ve tıkanıksa, ateşi varsa, nefes alırken zorlanıyorsa bir doktora danışın.

Biberona karşı meme

Birçok yeni anne doğumdan sonra emzirme konusunda kendilerine çok baskı yaparlar, fakat emzirmek hem anne hem de bebek için her daim öğrenilen bir beceri olmuştur. Emziren birçok yeni anne bebeklerinin yeterli beslenemediğini düşünüp endişelenirler. İlk zamanlar her şey zor gibi görünür, fakat sonra işler yoluna girer. Bir düzen oturtmak zaman alabilir. Kendinize zaman verin, bebeğinize ve kendi bedeninize güvenin.” diyor Gina Ciagne.

Bebek ile kurulan bağ

Dokuz ay boyunca bebeğinizle bir araya gelmeyi hayal ettiğiniz halde, saatler süren doğumdan sonra belki de sevgiden çok yorgunluk hissedeceksiniz. Yeni doğan bebeğinize gereken ilgiyi gösteremeyeceksiniz. Butler, bunun normal bir durum olduğunu söylüyor. “Bazı durumlarda, anneler bebekle hemen iletişim kurar ve özel bir bağ oluşturur; böyle değilse bile endişelenmeye gerek yoktur. Bebeğinizi gözlemleyerek, ona sarılarak, onu besleyerek tanımaya çalışın, o da bu süreçte size yardım edecektir. Bağlanmak, yavaş yavaş oluşan bir eylemdir ve bir süreçtir. Hemen gerçekleşmez ve zamanla derinleşir.”

Gelişim düzeyi

Eğer arkadaş çevrenizde bebeğinizle aynı yaşlarda bebekler varsa, yaşıtlarıyla aynı hızda ilerlemediğini, gelişmediğini görüp endişe etmeniz de kaçınılmaz olacaktır. Gigi Schweikert, çocuğunuzu başkalarıyla karşılaştırarak endişeye kapılmamanız gerektiğini söylüyor. “Çocuklar farklı hızlarda gelişir. Gelişimsel kilometre taşlarına ve becerilerin belli yaşlarda edinildiği gerçeğine rağmen, her çocuğun becerileri edinme zamanı farklı olabilir. Siz yine de doktorunuza ve kendi içgüdülerinize güvenin.

Bir düzen oluşturmak

Evet, bebeğiniz için yemek ve uyku programı oluşturmak önemlidir – ama buna bebeğinizin hayatının ilk birkaç haftasında veya ilk birkaç ayında bile teşebbüs etmek ikiniz için de stresli olacaktır. “Bebekler, özellikle yenidoğanlar, pek çok yeni şeye uyum sağlamaya ve alışmaya çalışırlar,” diyor üç çocuk annesi Nicole Keck. “Sonunda kendi gece ve gündüzlerini oluşturacak ve bu bir düzene oturacak. Uykularına karışmayın. İstedikleri zaman beslenmelerine ve uyumalarına izin verin.”

Peki bir düzen oluşturmak için doğru zaman nedir?

“İlk birkaç haftadan sonra, aileler bebeğin uyku ve beslenme düzenine dair oluşturduğu ipuçlarını takip eder.” diyor Dr. Haley.” Genellikle, ebeveynler, ilk iki aydan sonra yavaş yavaş gün boyunca bebeği daha fazla besleyerek; gün içerisindeki şekerlemeleri kısaltarak gece uyanma problemlerini ortadan kaldırmaya çalışırlar. 4 ila 6 ay arasındaki bebeklerin çoğu gece boyunca uyandırılmamalıdır.”

Başkalarını dinlemek

Herkes bebeğinizle nasıl lgilenmeniz gerektiği hakkında bir şeyler söylemek ister gibi görünüyor. Aslında bazen iyi tavsiyeler duysanız da, bazıları bir anne olarak sizi kendinizi sorgulamaya ve annelik becerilerinizden şüphe etmeye sevk eder. “Başkalarının sizin ebeveynlik tarzınız hakkında ne düşündüğünü merak etmeyin,” diyor Schweikert. “Anne olan sizsiniz ve çocuğunuz için en iyisine siz karar verirsiniz.”

Hayır diyebilmek

Bebek doğduktan sonra, bunu duyan herkes çıkıp gelir. Ama dinlenmek için zamana ihtiyacınız vardır, bu yüzden hiçbir zaman hayır demek için iki kere düşünmeyin. Onlara dinlenmek için biraz zamana ihtiyacınız olduğunu söyleyin.Tabii ki, çamaşırlarınızı yıkamak, yemek pişirmek ya da temizlik yapmak için yardıma gelmek isteyenler de olabilir, bu başka bir hikaye. Yardım teklifini kabul etmekten ve yardım istemekten çekinmeyin. Annelik, fiziksel ve zihinsel enerji gerektirir. Yardım tekliflerini geri çevirmeyin, yardım istemek kötü anne olduğunuzu göstermez.”

Mükemmel olmak

Hepimiz daha önce duymuşuzdur: Hiç kimse mükemmel değildir. “Yeni anneler genellikle kendilerini diğer annelerle karşılaştırırlar ve benzersiz olduklarını unuturlar. Bunun yerine, sizin ve aileniz için neyin daha iyi olduğuna karar vermek için zaman harcamak daha mantıklıdır. Her şeyi yapmaya çalışıp değerli zamanınızı ve enerjinizi israf etmeyin. Ne olursa olsun, ne kadar müthiş bir anne olursanız olun, her şeyi yapamazsınız.”  diyor yazar Judy Christie.

Doğum sonrası kilo vermek

Ünlülerin doğum sonrasında verdikleri kilolar ve yaratılan bu imaj, yeni doğum yapan annelerin baskı altında hissetmesine neden olur. 2010 yılında yapılan bir ankete göre,  yeni annelerin neredeyse üçte ikisi kısa sürede ünlüler gibi kendi kilolarına dönmek zorunda hissediyorlar. Ancak yeni annelerin gebelik öncesi hallerine birden geri dönmesini düşünmek tamamen gerçekdışı ve sağlıksızdır. “Bebeğinize odaklanın –  Midenize, baldırlarınıza veya poponuza değil. Bu kendinizle ilgilenmediğiniz anlamına gelmez. Sağlıklı beslenin, uyuyun, yürüyün. Yürümek, kafanızı boşaltmak ve enerji toplamak için önemlidir. Bebeğinizin temiz hava alması için de gereklidir.” diyor Butler.