Neden babamızın soyadını taşıyoruz? Çağrı merkezlerinin “Anne kızlık soyadınız?” güvenlik klişesini bir kenara bırakırsak bu basit sorunun rasyonel bir cevabı yok.
Kadınların soyadı yok. Babasının, kocasının ya da ikisinin birden soyadını taşır. Bunun tam tersini öneriyoruz.
Annelerimizin soyadını almalıyız. Çünkü:
Soyağacı tespitinde en güvenilir sonuç mitokondrial DNA ile alınır. Mitokondrial DNA annelerden geçer ve sadece kızları bir sonraki nesle geçirir.
Annesi belli olmayan çocuk yoktur. Nesebi kimseye dert olmaz.
Sperm bankası gibi durumlarda sorun çıkmaz.
Spermin kutsallığı azalır. Dolayısıyla namus cinayetleri de.
Erkek egemenliği kestirmeden ve derin bir darbe almış olur.
Piç kelimesi önemini yitirir.
Oğlu, oğulları soyadlarından kurtuluruz daha şenlikli soyadlarımız olur.
Üstelik sadece 3 nesildir soyadı sahibiyiz. Geçiş kolay olacaktır.
twitter.com/tosbatosba
“Annesi belli olmayan cocuk yoktur.” Bu cumle tum annelere hediye olsun:))))))
Bradd Pitt Angeline Jolie çifti Pitt-Jolie şeklinde bir ortak soyisim seçmiş ve çocuklarına bu soyismini vermişti.
Fikre katılıyorum fakat uygulamasının nasıl olacağını ve yazarın neyi önerdiğini merak ediyorum. Evlilik durumunda çiflter yeni bir soyisim mi alacak? Ya da hangi çocuğa kimin soyismi verileceği nasıl belirlenecek?
Anne ve babanın verilirse, ikinci kuşakta işler karışacaktır. İki soyismi olan iki kişi evlenip ürediğinde doğan çocuğa ortada var olan dört soyisimden hangisi verilecektir?
Eh, Hasan bey, annelerimiz babalarımızın soyadını almaya devam edecekse zaten bu yazı saçma olur. Değil mi? Haldekinin tam tersini tasavvur ederseniz talebi anlamak kolaylaşır. Siz yüksek sesle düşünürken sorunlar yaratmışsınız. Yazı gayet açık.
Annenin soyadını almak olanaklı değildir, nitekim annenin soyadı yoktur. O soyadı kendi soyadı değil, babasının soyadıdır. Dolayısıyla annenin soyadını kullanmayı istemek aslında dolaylı bile değil doğrudan dedenizin (annenizin babasının) soyadını almaktır. “erkek egemen”liğin dışına çıkıp ona bir karşı duruş sergilemek bakımından bu yolla bir olanak sağlanamaz. Eğer “babamın değil, dedemin soyadını kullanacağım” diye bir ısrarınız varsa bu sizin bileceğiniz bir iştir ama bu sunulan gerekçelere çözüm üretmez.
Aslen kavramın kendine bakmak gerekir. Soyadı pratik pragmatik özelliği dışında; ırksal, kökensel, ideolojik anlamlar yüklenmemesi gereken bir olgu olmalıdır. Herhangi bir insanın soyu insandır, gerisinin bir önemi yoktur. Ama isimlendirme sizi diğerlerinden ayıracağı için gereklidir aynı adınız gibi. İsim ve soyisim (ya da ad ve soyad) bu pratik özelliği dışında bir özellik taşımamalıdır. Olanaklı olsa en doğrusu ismini de soyismini de bireyin kendisinin seçmesi olurdu.
Bu yorumu okuyunca hakikaten erkek egemen söylemin ne kadar yerleşik olduğunu e öbür türlüsünü düşünmenin dahi zorladığını görüp üzüldüm. Baba olmazsa dede niye olsun. Bu dünya binlerce yıl anaerkildi. Niye yine olmasın? Niye herkes evlenince kendi soyadını korumasın? Niye babalarımızın soyadını almak yoksa dedelerimizin soyadına kalalım?
kızım benim yani babamın soyadını alacak olsa, onun çocuğuna da geçecek bu soyadı yani 2. nesilde zinciri kırıp kendi soyadını vermiş olacak, bence tabiki annenin soyadını almalıdır birey, gerçi tercih meselesi, çok güzel tabiki…