Bebeğin beden gelişimi sürmekte; baş ve beden oranı yeni doğan bebek ölçülerine yaklaşmaktadır. Boy, 38-39 cm, başından poposuna olan uzunluğu yaklaşık 27 cm, kilosu 1.100-1.200 gram kadar olmuştur.
Baş bir taraftan öteki tarafa hareket edebilir, bebeğin kafası yukarıya veya aşağıya dönük olabilir. Haftalar ilerledikçe kafası doğumdaki aşağı pozisyonuna gelecektir. Artık bebeğin beyni solunumu ve vücut ısısını, gözlerin hareketini kontrol edebilir.
Gözleri hareket halindedir. Işığı takip edebilir. Işık yanında dış ortamdaki ses, koku ve tat gibi diğer değişikliklere karşı hassastır. Derisinin altında yağ birikmeye devam eder.
Bebek vücut ısısını ayarlama yeteneğini kazanmıştır. Kendi kan hücrelerinin üretimini hızla sürdürürken bu hafta itibariyle kendi bağışıklık hücreleri bebeğin kendi antikorlarını üretmeye başlamıştır. Bu haftaya kadar bebeğin kanında sadece anneden gelen antikorlar bulunmaktaydı.
Bu haftalar göreceli olarak rahat geçen gebelik haftalarıdır. Ancak anne adaylarının vücutlarında birtakım değişimler devam etmektedir. Annenin göğüslerinde oluşmaya başlayan değişiklikler hız kazanmıştır. Süt üretiminin başladığını gösteren bulgular olabilir. Kolostrum denilen ilk süt gelişi gözlenebilir. Gebelik süresince hafif egzersizler, yürüyüş, yüzme gibi yapılmalıdır. Bacaklarda kasılmalar ve kramplar hissedilebilir. Bu şikayeti rahatsız edici düzeyde olan anne adayları doktorlarına başvurmalıdır. Sıklıkla magnezyum içeren bir hap başlanması ile şikayetlerde azalma saptanabilir. Ancak bu yakınmaların doğumdan sonra tamamen geçebileceği akıldan çıkartılmamalıdır.
Anne adayı yavaş yavaş doğum belirtileri, doğum yöntemleri hakkında özellikle kendisini takip eden hekiminden bilgiler almalı erken doğum belirtileri konusunda olacak belirtilere dikkat etmelidir.
Gebelik gelişiminde 30. hafta
Gebelik döneminin çoğu geçti geriye dörtte bir kalmış oldu. Bebek 1,5 kilo ve başından poposuna olan uzunluğu yaklaşık 28 cm ve boyu 40 cm’ye ulaştı. Beyin gelişimi hızla sürmekte ve kafası büyümektedir. Çoğu zaman göz kapaklarını açıp kapatmaktadır. Gözleri hareket halinde bir ışık kaynağını takip eder. Bebeğin bedenini örten lanugo dediğimiz ilk tüyleri kaybolur.
Ayak tırnakları oluşum safhasını tamamlar. Daha önce karaciğer tarafından yürütülen kan hücresi üretimini kemik iliği üstlenmeye başlamıştır. Alyuvarlar bebeğinizin vücudunda oksijen transfer edip, atıkları yani karbondioksit ve diğer gazları yok ederler. Bebeğin sinir sistemi ve akciğer gelişimi de hızla devam etmektedir. Gözyaşı yapımı başlamıştır.
Bu haftadan itibaren anne adayları düzensiz aralıklarla gelen, şiddetli olmayan rahim kasılmaları hissetmeye başlayabilirler. Bu kasılmalara Braxton Hicks kasılmaları denir. Doğum için antrenman ağrıları da denilebilirler. Rahim ağzında bir açıklık oluşturmazlar, yani doğuma neden olma riskleri yoktur. Normal doğum sancılarından farkları düzenli aralıklarla gelmemeleri ve kuvvetlerinin düşük olmasıdır. Anne adayı bu ağrıların süresinin uzadığını, şiddetinin arttığını hissederse hemen hekimine başvurmalıdır. Kemik gelişiminin de hızlandığı göz önüne alındığında özellikle kalsiyumdan zengin olarak yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edilmelidir.
Anne adayları bu haftada bebeğin hıçkırır tarzda hareketler yaptığını hissedebilirler. Bu hareketler bebeğin dış ortama hazırlandığı nefes alma alıştırmalarıdır.
Bebeğin sağlığının en azından dolaylı değerlendirilmesi açısından anne adayına düşen görev gün içinde bebek hareketlerinin sayılmasıdır. 24 saat içerisinde annenin uyanık olduğu saatlerde yirmiden fazla hareket ediyor ise bu çok iyi, en az 10 defa oynuyor ise yeterli olarak kabul edilir veya anne adayı bebeğinin normal hareket ritmine dikkat etmelidir.
Hamileliğin son haftalarına geldikçe sol tarafa yatarak uyuma alışkanlığı gebeler tarafından kazanılmalıdır. Sağ tarafa uzun süre yatıldığında bebeğe sol yana kıyasla daha az oksijen gider. Yan yatarken beli rahatlamak için bacakların arasına yastık konulması iyi olur. Ancak ilerleyen gebelik haftalarında annenin sırt üstü yatması hem kendini hem de bebeği olumsuz etkiler, annenin tansiyonu düşer ve bebeğe giden kan azalır bebek anne rahminde sıkıntı hisseder.
Bu haftalardan itibaren gebelik muayeneleri iki haftada bir yapılmaya başlanırsa ortaya çıkabilecek sorunlar erkenden değerlendirilip önlem alınabilir.