İspanyol araştırmacılar, bebeklerin ağlama nedenlerini ebeveynlerin nasıl anlayabileceğini araştırdılar. Bütün sır, bebeğin yüz kaslarını okuyabilmekte…

Özellikle de ilk ebeveynlik tecrübenizse, bebeğinizin neden ağladığını bilememek içinizde tuhaf endişe bulutlarının dolaşmasına neden olabilir. İspanyol araştırmacılar bu defa bu bulutları dağıtmanın bir yolu olup olmadığını araştırmışlar. Öyle görünüyor ki, bebeklerin yüzünden ne hissettiklerini anlayabileceğimiz bir tür rehber üretmeyi de başarmışlar.

Valencia Üniversitesi’nden Mariano Chóliz yapmış araştırmayı. Çalışmasını ağlamanın bir bebeğin temel iletişim etkinliği olduğu gerçeğinden yola çıkarak kurgulamış. Demiş ki, “Madem ağlayarak iletişim kuruyor, farklı durumlarda farklı şeyler söylüyor olabilir. O zaman ağlarken sergilediği hareketlere biraz daha yakından bakmak gerekir.”

Yanına Murica Üniversitesi’nden ve UNED yani Uzaktan Eğitim Üniversitesi’nden de bir grup araştırmacı olarak başlamış 3 ila 18 ay arasındaki bebekleri incelemeye. Araştırmanın sonunda görmüş ki bebekler üç nedenle ağlıyorlar: Korku, kızgınlık ve acı. Dahası da var, ağlamaya başlamadan hemen önce ve ağlarken sergilediği yüz hareketlerine bakarak sebebin tam olarak anlaşılabileceği sonucuna da varmış ekip.

Spanish Journal of Psychology’de yayınlanan habere göre araştırmacılar bebeklerin mimikleriyle ağlama sebepleri arasında şöyle bağıntılar bulmuşlar:

– Bir bebek kızgınlık ya da korku nedeniyle ağlıyorsa gözlerini açık tutuyor, ağlama sebebi acıysa gözlerini yumuyor.

– Yalnızca mimikler değil, ağlarken çıkarılan ses ve ağlama halinin derinliği de neden hakkında ipucu veriyor: Eğer ağlamanın yoğunluğu giderek artan cinstense bebeğiniz kızgın demektir. Yok eğer aniden ve yoğun başlayan bir ağlama nöbeti giderek yoğunluğunu kaybediyorsa sebep korku ya da acıdır.

– Öte yandan sebebi kızgınlık ve korku olan ağlama nöbetlerinin şekli birbirine çok benziyor. Dolayısıyla ayrıştırmak kolay değil.

– Chóliz bebeğin ağlama nedeninin tam olarak kestirilemeyebileceğini ancak her halükarda özellikle annenin tepkilerinin de ağlama sebebi konusunda fikir verebileceğini söylüyor. Bebeğiniz acı nedeniyle ağlıyorsa, anne daha çabuk ve duygusal bir tepki veriyor. Korku ve öfkeden kaynaklanan ağlamalar ise daha hafif karşılıklar buluyor. Bir başka deyişle bebeğinizin neden ağladığını, dikkatinizi kendinize yönelterek de bulabiliyorsunuz.

– Bir bebek ağladığında yüz kaslarını takip ederek de bazı ipuçları bulabiliniyor. Örneğin eğer gözler yarım açık ve odaksız bakıyorsa bebek öfkeli demektir. Öfkeden kaynaklanan ağrının tamamlayıcı öğeleri ise açık ya da yarı açık ağız ve giderek yükselen ses.

– Korku durumunda ağlarken göz tamamıyla açık, eğer karşı karşıya iseniz sizin arkanızda bir yere bakıyor. Bir anda patlama halinde başlayan ağlama, yoğunluğunu giderek kaybediyor.

– Ağrı ya da acı nedeniyle gelen ağlama nöbetinde ise gözler kapalı, kısa süreli açtığında da uzak bir noktaya bakıp tekrar kapatıyor. Ağlamanın yoğunluğu yüksekten başlayıp sonra düşüşe geçiyor.

Kaynak: Sciencedaily