16 yaşındaki Türk öğrenci Elif Bilgin, muzun kabuğunda bulunan nişasta ve selülozun aynı zamanda yalıtım yapmada ve medikal protez üretmede kullanılabileceğini keşfetti.

Bilgin, petrol ihtiyacı ve çevre kirliliğine de yardımcı olmayı hedefleyerek muz kabuğunu çürümeyen biyoplastiğe çeviren bir kimyasal işlem geliştirdi. Çabaları onu zirveye taşıdı ve Bilgin Google Bilin Fuarı’nın finalistlerinden biri olma onurunu yaşarken aynı zamanda Scientific American Science in Action yarışmasında 50.000 doların da sahibi oldu.

Marie Curie ve Thomas Edison gibi isimlerden ilham alan Elif Bilgin muz kabuklarını plastiğe dönüştürmek için iki yılını harcadı. Mango kabuğunun da plastik sektöründe kullanıldığını hatırlatan Bilgin, muz kabuklarının da hammadde için potansiyel bir kaynak olabileceğini dile getirdi. Tayland’da 200 ton günlük muz kabuğu atığı olduğunu belirten Bilgin, bu atıkların değerlendirebileceğini sözlerine ekledi.

Projenin petrol bazlı plastikten kaynaklanan ve artış gösteren çevre kirliliği sorununa bir çözüm olabileceğini de belirten Bilgin, ileride tıp fakültesine gitmeyi düşünüyor.

Bilgin, Google Bilim Fuarı’nda da finale kalan diğer 14 finalist ile birlikte 23 Eylül’de büyük ödül için Google’ın Kaliforniya’daki merkezine gidecek. Yarışmanın birincisine ailesiyle 10 günlük Galapagos Adaları tatili ödülü verilecek. Birinci ayrıca birçok önemli bilim merkezini ziyaret edip dünyaca ünlü uzmanlarla tanışacak. Bilgin’in projesini birinci seçen Scientific American dergisi, şimdiden geleceğin bilim insanları listesine girmeyi başaran Elif Bilgin ile bir de röportaj yayımladı.

inhabitat.com