On yedi yıl önce, kocaman hamile karnım ile takvim yapraklarının bebeğimi doğuracağım güne doğru hızlıca ilerleyişini izliyordum.

Sonunda bebeğimi kucağıma aldığımda heyecanla karışık bir şaşkınlık içerisindeydim. Fakat, beni asıl şaşırtan şey, gerçek hayatım ile çocuğumun doğumuna ve çiçeği burnunda anneliğime dair kurduğum hayal dünyasının arasındaki uçurumdu.

Kitaplar okudum ve iyi bir anne olabilmek için ders aldım. Beni nelerin bekleyeceğini bildiğimi düşünüyordum ama yanıldım.

İlk bebeğim şimdi benden daha uzun ve araba kullanmayı öğreniyor. İlk birkaç günü, ayı ve yılı düşündüğümde geçmişe büyük bir özlem duyduğumu hissettim ve geriye dönüp baktığımda keşke bilseydim dediğim şeylerin bir listesini yaptım.

1. Bebek sahibi olduğunuzda en beklenmedik şeyi beklemeye hazır olun. Arkadaşlarımdan rüya gibi sorunsuz doğumlardan tutun da adeta bir cehhenemdeymiş hissi veren doğumlara kadar her hikayeyi dinledim; oldukça hazırlıklı olduğumu düşündüm. Fakat hiç de hazırlıklı değilmişim.

2. Kıyafetler küçüldükçe, fiyatları artacak. Buna alışın.

3. Çocuğunuzla bir gelişim aşaması katettiğinizi düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Siz sadece yeni bir gelişim aşamasına daha giriş yapmaktasınız. Çok sevinmeyin.

4. Bebek büyütmekten gerçekten usandıysanız, bebek mobilyalarından ve bebek giysilerinden kurtulmadan önce etkili bir doğum kontrol yöntemi kullandığınızdan emin olun. Üçüncü bebek her daim çocuğunuzun eşyalarını verdikten sonra bir sürpriz  olarak karşınıza çıkar.

5. Çocuğunuz için ne seçerseniz seçin, biberon kullanmak veya emzirmek, pamuklu kumaş veya tek kullanımlık bezler, evde çocuk bakmak veya işe dönmek gibi, birileri bir yerde size yanlış yaptığınızı söyleyecektir. Size en büyük eleştiriyi yapanların yakın akrabalarınız olduğunu fark ettiğinizde şaşırmayın. Aldırış etmeyin. Şu an ailede önemli olan tek kişiyi, yani bebeğinizi ne kadar erken fark ederseniz anneliğinizin tadını o kadar çok çıkarırsınız.

6. Diğer annelerle ne kadar çabuk iletişime geçerseniz, yeni rolünüzü o kadar çabuk benimser ve eğlenebilirsiniz. Arkadaşlarınızla buluşmak düşündüğünüzden de zor olabilir. Özellikle benim gibi, şehirden uzakta yaşıyorsanız ve işinizden ayrıldıysanız bu aktivitelere katılmak daha da zordur. Anneliğimin ilk haftalarında ne kadar yalnız hissettiğime şaşırmıştım; kendi anne grubumu bulmak için çok çabaladım ama buna değdi.

7. Eşinizin kendisini bebek bakıcısı veya yarı zamanlı bakıcı olarak düşünmesini istemiyorsanız, ona o şekilde davranmayın. Bebeğimi eşime bırakırken zorlandım ama eşimin bebekle ilişkisini kendi tarzında geliştirmesi için onu rahat bıraktım ve her şey yoluna girdi.

8. İnsanlar size sürekli her anın tadını çıkarmanızı ve bugünlerin çabucak geçtiğini söylerler. Her şeye rağmen, boğazınıza kadar çocuk bezine, biberona ve mızmızlanmalara batmışken istediğiniz son şey, orta yaşlı bir annenin size gülümseyip vıcık vıcık bir duygusallıkla yaklaşmasıdır. Aldırış etmeyin.