Kış geldiğinde, bebeğinizin üşümediğinden emin olmanız gerekir.
İşte, bu yazıda bebeğinizi kış mevsimi boyunca sağlıklı bir şekilde nasıl sıcak tutabileceğinize dair ipuçları vereceğim.
İlk olarak, çok fazla sıcaktan kesinlikle kaçının. Odayı aşırı derecede ısıtmak ve bebeğin sıcaklaması uykuda ani bebek ölümü sendromu riskini arttırır.
Bebeğinizin odasının rahatsız etmeyen bir sıcaklıkta olduğundan emin olun. Odanın 18 ila 20 derece arasında olmasına dikkat edin, bu sıcaklık idealdir. Odayı uygun bir sıcaklıkta tutmak için bir oda termometresi kullanın.
Fazla ısınmayı engellemek için bebeğinizin uyuduğu yerin radyatörden, ısıtıcıdan veya direkt güneş ışığından uzakta olmasına özen gösterin. Yatağına sıcak su torbası veya elektrikli battaniye gibi nesneler koymaktan kaçının.
Neler bebeğinizi doğru sıcaklıkta tutmaya yardımcı olur?
Bebeğinizin yatağı için birkaç kat pamuklu battaniye ve çarşaf seçin. Kuş tüyü yorgan kullanmayın.
Yumuşak, tek parça, ayaklı, pamuklu bir pijama bütün gece bebeğinizi tepeden tırnağa sıcak tutacaktır. Çok soğuk olduğu zamanlarda, pijamasının üzerine bir yelek giydirebilirsiniz. Ev içerisindeyken veya uyku sırasında şapka giymesi gereksizdir.
Bebeğinizin karnına dokunarak, üşüyüp üşümediğini anlayabilirsiniz. Çok sıcak ise gerektiği gibi, bir ya da daha fazla battaniye katını üzerinden kaldırın. Üşüdüğünü hissettiyseniz, bir kat battaniye ekleyin. Bebeğinizin sıcakladığına dair işaretler, ter, nemli saç ve isiliktir.
Unutmayın, bebeğinizin ateşi varsa, yatakta daha az battaniye katlarının olması gerekir. Yeterince ısınıp ısınmadığını ellerinden veya ayaklarından anlayamayabilirsiniz; soğuk olmaları normaldir. Eğer eller ve ayaklar mavi bir görünüme sahipse eldiven, çorap ya da patik giydirebilirsiniz.
Bazı ebeveynler uyku tulumları kullanır, bu gibi durumlarda bebek üşümediği için uyanma olasılığı daha azdır. Uyku tulumları, farklı tog değerlendirmelerine sahiptir. Yıl boyu kullanabileceğiniz bir uyku tulumu için 2.5 tog uygundur. Bebeğinizin odası 16 dereceden daha soğuk ise, 3.5 tog bir uyku tulumu kullanın.
Evden çıkarken bebeğim ne giymeli?
Kışın, sabahları bebeğinizle birlikte dışarı çıkmayı planlıyorsanız, giysilerine üçüncü bir kat daha ekleyin.
Dikkat etmeniz gereken bir kural, eğer bebek çok küçükse her daim giyeceklerine bir kat daha eklemelisiniz. Dışarısı çok soğuk olduğunda, bir kar tulumu, soğuğa ve kara karşı koruyucu görevi görür. Tulum, bacakları ve kolları sarar ve çoğu kapüşonludur. İç katmanda kullanılan polar yalıtım görevi görür ve dış katmanda kullanılan kumaş genellikle suya dayanıklıdır.
Bebekler en çok ısıyı baş bölgesinden kaybeder, bu sebeple kışın dışarıya çıkarken bebeğinize her daim bir şapka takın. Elleri soğuğa maruz kalıyorlarsa, eldiven giydirin.
Dondurucu soğuğun olduğu günlerde, bebeğinizin kar tulumuna bir battaniye sarabilirsiniz. Bebek arabasına geçireceğiniz koyun derisi bir astar ekstra sıcaklık sağlayabilir.
Uyanmasına sebebiyet verse de dışarıda kaldıktan sonra kapalı bir alana girdiğinizde en kısa sürede bebeğinizin şapkasını ve ekstra kıyafetleri çıkarmayı unutmayın. Herhangi bir dükkana girseniz dahi buna özen gösterin, çoğu dükkan ısıtıcılar sebebiyle çok sıcaktır ve bu, bebeğinizin sıcaklamasına neden olabilir.
Eğer arabada bebeğinizi battaniyeye sardıysanız, araba ısındıktan sonra battaniyeyi kaldırın.
Bebeğim hava soğukken dışarıda ne kadar kalabilir?
Hava nasıl olursa olsun, her gün biraz temiz hava almak için dışarı çıkmalısınız. Havanın aşırı soğuk olduğu günlerde açık hava gezilerinizi daha kısa tutabilirsiniz.
Bebeğinizi arabasında iterek götürdüğünüzde onun soğuğa sizden önce maruz kaldığını unutmayın. Davranışlarının farkında olun. Karnını, kulaklarını ve yüzünü düzenli bir şekilde kontrol edin, rahatsız olmadan önce içeri girin.
Güvenlik ipucu: Bebeğiniz soğuk alırsa, soğuk yerlerini ovarak ısıtmaya çalışmayın. Bu cildini acıtabilir. Bunun yerine, teninizi onun tenine yaklaştırın. Isıtmak için bebeğinizin ellerini koltuk altınıza koyabilirsiniz.
Bebeğimin cildini soğuktan nasıl korurum?
Dışarıda soğuk, rüzgarlı hava; kapalı alanlarda ise kuru sıcak, yetişkinlerde ciltteki nemi azaltır, bu düşünüldüğünde bebeğinizin hassas cildi daha savunmasızdır.
Bebeğinizin cildini nemli tutun. Çoğu losyon ve krem bebekler için yapılır. Dışarıya çıkıyorsanız, kuru ve çatlamış cildi önlemek için bebeğinize nemlendirici losyon veya yumuşatıcı sürün.
Kış aylarında her gün bebeğinizin banyo yapması gerekli değildir; su, cildi kurutur. Bebeğiniz banyo yapmadan evvel pencereleri kapatın ve odanın sıcak olduğundan emin olun. Bebeğinizi yıkarken, ılık su kullanın. Bebeğinizde egzama varsa veya kuru cilde sahipse yumuşatıcı kullanın. Uzun süre banyoda kalmasına izin vermeyin. En kısa sürede bir havluya sarın ve sakın ovalayarak kurutmaya çalışmayın. Cildine hafif bir losyon ya da yumuşatıcı sürerek işlemi tamamlayın.