ABD’de yapılan bir araştırma, bebekler için üretilen hazır yiyeceklerdeki tuz miktarının sağlığa zararlı derecelerde olabileceğini gösterdi. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi tarafından yapılan araştırmada 1-3 yaş arası bebeklere yedirilmek üzere pazarlanan 90 yiyecek incelendi. Merkezden yapılan açıklamada bu yiyeceklerdeki sodyum miktarının bebeklerin sağlığına zarar verebilecek düzeyde olduğu belirtildi.

Açılır açılmaz yenilebilecek şekilde paketlenen bebek mamalarında sodyum ve tuz miktarının belirli bir düzeyin altında kalması gerektiğini kaydeden merkez yetkili Joyce Maalouf, inceledikleri mamalardaki tuz miktarının ise uzun vadede kalp rahatsızlıklarına neden olabilecek düzeyde olduğunu belirtti.

Gereğinden fazla sodyum tüketimi, yüksek tansiyon ve kalp hastalıklarına neden oluyor. Araştırmalar bebek mamalarında lezzeti artırmak ve raf ömrünü uzatmak için sodyum ve tuz miktarının genellikle yüksek tutulduğunu ortaya koyuyor. Maalouf ise “Çocuklar tuz tadını bilerek dünyaya gelmiyorlar. Ancak bu mamalar uzun vadede onları tuzlu yemeye alıştırıyor” diyor.

Araştırmacılar bir paket mamada bulunabilecek sodyum miktarının 210 miligram olduğunu kaydediyorlar. Amerikan Kalp Vakfı ise günlük sodyum miktarının 1500 miligramı geçmemesi gerektiğini bildiriyor. Ancak söz konusu bebek mamalarında bu miktar paket başına 630 miligrama, yani önerilen oranın yüzde 40 fazlasına kadar çıkabiliyor.

Maalouf, “Hazır bebek mamalarında bulduğumuz tuz oranı ortalama 369 miligram, piyasadaki mamaların yüzde 71’i önerilenin üzerinde sodyum içeriyor” şeklinde bilgi veriyor.

Maalouf ebeveynlere bebeklerin beslenmesinde tuz miktarının kontrol edilmesini tavsiye ediyor. Özellikle bu yaştaki bebeklerin yüksek miktarda sodyum tüketmelerinin gelecekte kalp sağlıklarını riske atacağını kaydeden Maalouf, hazır mamaların yanı sıra pizza, hamburger, cips ve paketlenmiş tüm yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini vurguluyor.

Kaynak: MedicineNet