Hele de ilk bebeğinizse, onunla ilgili her şey size tuhaf gelecek. Korkacak, sevinecek, alışmakta zorlanacaksınız. Ve öyle şeylerle karşılaşacaksınız ki kendi bedenizi de pek tanımadığınızı anlayacaksınız. İşte size yeni doğan bebeğinizde görebileceğiniz, şaşırtıcı ama doğal birkaç anormallik örneği…

Konak: Saçlı derilerde kabuklanma ve yağlı pullanmalar yapan bir tür deri hastalığı

Adına konak denilen bu durum göze hiç de hoş görünmüyor. Sebebinin ne olduğu da pek bilinmiyor. İyi haber, bu görüntüyle yalnızca ilk aylarda karşılaşacaksınız. Saçlı deri bölgesi kupkuru bir görüntü alacak. Yapabileceğiniz tek şey, haftada iki ya da üç kez bebeğin başına pamuk yardımıyla bir miktar bebe yağı sürmek. Bunu mesela bebeğinizi yıkamadan bir saat kadar önce yapabilirsiniz. Konak, pek de kaygı verici bir durum sayılmaz. Fakat bebeğin başında giderek yayılmaya başlar ve saç derisinin dışındaki bölgelerde de görülürse doktorunuza danışmanızda fayda var.

Taşkın kaka

Bir yeni doğan, cüssesinden ve sevimliliğinden beklenmeyecek evsafta gayta üretebilir. Bezden taşan kaka kimi zaman gözlerinizi yerinden fırlatacaktır. Temizlemekte zorlanmanız çok doğal, bununla başa çıkmak o kadar da kolay değildir. Yeni doğan gaytası çoğu zaman sıvıdır. Dışkılama esnasında bebeğinizin performansına bağlı olarak, kazara poposu açıksa bütün odaya saçılacak kadar büyük bir hızla vücuttan atılır. Gaytada doğal olmayan renklerde bir takım partiküller ya da kan görmedikçe bu sorun için doktorunuzu aramanız gerekmez.

Olağandışı büyüklükte meme uçları

Hamileliğiniz boyunca hormonlarınızın nasıl çalıştığını düşünün. Doğuma yaklaştıkça meme uçlarınız büyümüştü. Çünkü bedeniniz kendisini bebeğin doğumuna hazırlıyordu. Bütün bu dönüşüm esnasında bebeğiniz de sizinle birlikte bu hormonal dönüşüme maruz kaldı. Dolayısıyla doğduğunda bazı izleri üzerinde taşıması da normal. Size olağandışı büyüklükte görülen meme uçları da bu izlerden biri. Lakin eğer normal olmayan bir kızarıklık görürseniz doktorunuzu aramalısınız. Özellikle meme uçlarındaki kızarıklıkla birlikte ateş de varsa uzman yardımı almanız iyi olur.

Tuhaf iniltiler

O minnacık bebekten çıkan tuhaf sesler sizi elbette şaşırtacak. Birkaç gün içinde öğreneceksiniz. Bebekler gürültülü yaratıklardır. Geğirmek, osurmak, inlemek ve elbette ağlamak onların kendilerini ifade ettikleri dilin parçaları. Özellikle yüksek volümlü inleme sesleri bebeğinizin burnunda yolunda gitmeyen bir şeylerin olabileceğini gösterir. Bu durumda burnu temizlemek lazım elbette. Eğer burnu temiz olduğu halde her nefes alışta inlemeye devam ediyorsa doktorunuza danışabilirsiniz.

Sürekli hapşırma ya da aksırma

Bebeğinizin dünyada henüz yeni olduğunu ve bu koşullara alışmak için çaba sarfetmesi gerektiğini biliyorsunuz değil mi? Haliyle bazı bedensel tepkiler vermesini doğal karşılamasınız. Mesela hapşırık ve aksırık nöbetleri, bebeğinizin havadaki küçük parçacıklara alışmaya çalıştığının göstergesi. Örneğin bebeğinizi güneşli bir günde dışarı çıkardığınızda bu nöbetlerden biriyle karşılaşabilirsiniz. Bu, bebeğinizin güneş allerjisi olduğu anlamına gelmek zorunda değil. Ancak hapşırık ya da aksırığa hırıltı da eşlik ediyorsa allerji ihtimalinden şüphelenmeye başlayabilirsiniz.

Tuhaf fiziksel hareketler

Bebeğinizin sergilediği tuhaf fiziksel hareketler, özellikle ilk aylarda şaşırtıcı olabilir. Çünkü hızla büyümekte olan bedenine alışmak onun için de pek kolay değil. Kimi reflekslerle bedeninin günden güne aldığı şekle alışmaya çalışıyor. Aniden yüksek bir ses duyduğunda beklenmedik bir beden hareketiyle cevap verebilir örneğin. İlk dört ayın sonuna doğru bu ani hareketlerin azaldığını göreceksiniz. Ancak bu noktadan sonra bebeğinizin refleksleriyle ilgili bir sorun olup olmadığını tam olarak anlayabilirsiniz. Aslında bu hareketlere tanık olduğunuzda değil, bebeğinizin bu tür refleksler göstermediğini farkettiğinizde endişelenmelisiniz.

Sıradışı kafa şekli

Doğum yapmak zor olduğu kadar doğal ve sıradan bir iş. Ama biliyorsunuz tek kişilik bir iş sayılmaz. Gebeliğiniz boyunca bebeğiniz de doğum kanalında kendine yer açmaya, çıkış yolunu bulmaya çalıştı. Bu zahmetli yolculuğun kimi izlerini bir süre üzerinde taşıması da çok doğal. Bebeğin başı henüz yumuşak ve şekil almaya müsait olduğundan, doğuma hazırlık sürecinde bedenin aldığı pozisyona bağlı olarak tuhaf bir biçimde şekillenmiş olabilir. Eğer böyle olduğunu düşünüyorsanız onu yatırma şekliniz üzerinde çalışarak bu durumu düzeltebilirsiniz. Ama yine de bir tuhaflık olduğunu düşünüyorsanız doktorunuza danışın. Altı aya kadar giyeceği küçük bir kaskla durum düzeltilebilir. Ancak gerçekten şüpheniz varsa doktorunuza danışmayı geciktirmemelisiniz.

Jenital organlarda şişlik

Özellikle erkek bebeklerde karşılaşılabilecek bir durum. Bebeğin testislerinin olması gerekenden daha büyük olması kimileri için endişe verici bir görüntü, kimileri içinse sözüm ona eğlenceli bir şaka mevzuu olabiliyor. Oysa olup biten yine annenin bedenindeki hormonal değişimin bebeğe yansımasından ibaret. Bebek hayatının ilk günlerinde işeyerek ve terleyerek bu hormonları bedeninden attıkça durum da normale dönecektir. Fakat doğum üzerinden birkaç gün geçmesine rağmen durum düzelmiyorsa doktora danışmanızda fayda var.

Bezde kan

Bebeğin bezinde göreceğiniz bir damla kan bile sizi paniğe sürekleyecektir. Ama işin doğrusu bu her zaman en kötü durumun habercisi sayılamaz. O kan damlasının binlerce sebebi olabilir, çoğu zaman da o durumlar geçicidir. Bebeğiniz kızsa doğum öncesinde sizden aldığı hormonlarla mücadele ediyor demektir. Küçük bir “bebeklik periodu” olarak görebilirsiniz bunu. Sebebi östrojendir. Ayrıca bu kan bebeğinizin çok hassas teninde bezin neden olduğu küçük bir aşınmadan da kaynaklanabilir. Eğer varsa iyileşmekte olan bir pişik yarası da küçük bir kan damlasına sebep olabilir. Bebeğinizin tenini nemlendirerek hem pişiği, hem de başka problemleri çözebilirsiniz. Ancak yine de ne olursa olsun bebeğinizin bezinde kan gördüğünüzde doktorunuzu aramanızda ve en azından içinizi rahatlatmanızda fayda var.

Şaşılık

İlk günlerde karşılaşabileceğiniz şaşılık, bebeğinizin gözlerinde bir problem olduğu anlamına gelmez. Görme yeteneğine alışmaya çalışan ufaklık göz sinirleri ve kaslarını kontrol altına almayı öğrenememiştir henüz, o kadar. Hatta kimi zaman size öyle gelmesine rağmen, aslında şaşılık falan da yoktur. Burun ve gözler arasındaki oran sizi yanıltabilir. Altı aylık olana kadar endişelenecek pek bir şey yok, ama altı ayı doldurmasına rağmen hala bir tür şaşılıktan şüphe etmekteyseniz doktorunuza danışın.

Kaynak: Kaitlin Stanford, thebump.com