Umay Aktaş Salman, Radikal‘deki haberinde kimi kalabalık semtlerde genel liselerin kapasite yetersizliği nedeniyle öğrenci ve velilerin imam-hatip liselerine yönlendirildiğini yazıyor.
Genel liselerin Anadolu liselerine dönüştürülme süreci kalabalık öğrenci nüfusu olan ilçelerin lise kayıtlarında krize neden oldu. Sultangazi’de bir tek genel lise kalınca, buraya ve üç meslek lisesine yığılma oldu. Kontenjan yetmeyince bu okullara yerleştirilemeyen öğrenciler ilçe milli eğitim müdürlüğünde yeniden tercih yaptı. Ancak iddiaya göre öğrencilerin pek çoğu ilçedeki imam hatip lisesine verilmişti.
2010 yılında genel liselerin Anadolu liselerine dönüşmesi kararı alınmıştı. Buna göre gelecek yıl genel lise diye bir okul türü kalamayacak. Liseler meslek lisesi, Anadolu lisesi ve imam hatip liselerinden ibaret olacak. Bu yıl genel lise sayısı daha da azaldı. Tek genel lisesi olan ilçeler bile var. Anadolu liselerini kazanamayan öğrenciler ise genel lise, o da olmazsa meslek liselerine başvurmak zorunda kaldı. Ancak kalabalık nüfuslu ilçelerde yine de sorun var.
Örneğin Sultangazi ilçesinin tek genel lisesi olan Atatürk Lisesi’ne ön kayıt yaptıran öğrenci sayısı 850’yi buldu. Oysa okul bu önkayıtlardan sadece 400-450’sini alma kapasitesine sahipti. Ayrıca bir önceki seneden kalan, 9. sınıfı tekrar edecek de 300 öğrenci vardı. Sınırlar zorlandı, iki idareci odası sınıf oldu, bahçeye iki prefabrik sınıf yapılmasına karar verildi. Sonunda yeni kayıt sayısı 700-750 öğrenciyi buldu. Sınıflar yaklaşık 65 kişilik, okulun mevcudu 3 bini geçti. İlçenin tek genel lisesinde durum bu olunca başarı puanına göre sıralama yapılıp öğrenci alındı. Anadolu lisesini kazanamayan öğrencilerin bazıları da ilçedeki üç meslek lisesinin yolunu tuttu. Buralarda da kayıt yaptırmak isteyen öğrenci çoktu ve öğrenciler ilköğretim başarı notuna göre alındı. Açıkta kalan öğrenciler ilçe milli eğitim müdürlüğünde dilekçe doldurarak okul tercihi yaptı. Bu öğrenciler yakın ilçelerdeki okullara dağıtılacaktı. Ancak sonuç listesi çok şaşırtıcıydı. Pek çok öğrenci tercih listelerinde imam hatip okulu yazmadıkları halde, imam hatip lisesi ile eşleştirilmişti. Aileler iki gündür ilçe milli eğitim müdürlüğüne itiraz dilekçeleri veriyor.
‘Binlerce öğrenci açıkta’
Eğitim Sen 4 Nolu Şube Genel Başkanı Arzu Erdoğan, en yakın ilçe Gaziosmanpaşa ’da da aynı sıkıntının yaşandığını ve 4 bin öğrencinin açıkta kaldığını iddia etti:
“Sultangazi’deki iki genel liseden biri olan Şair Abay Konanbay Lisesi de Anadolu lisesi oldu. Bu kez öğrenciler tek genel lise olarak kalan Atatürk Lisesi’ne ve meslek liselerine yönlendirildiler. Bu öğrenciler 10-20 kişi değil ki, 2-3 bin kişi. Gaziosmanpaşa’da da 4 bin öğrenci yerleşmedi. Sultangazi’de açıkta kalanların bu ilçeden okul bulmaları da imkânsız. Belli okullara yığılma oldu. Onların hiçbirine giremeyenlerini de ilçemizde kontenjanı dolmamış imam hatip liseleriyle eşleştirdiler.”
Aralarında Alevi veliler de var: Çocuğumu yollamam
Listelerde isimlerinin karşısında imam hatip lisesi yazan öğrenciler ise şaşkın. Bu öğrencilerden biri olan Onur Ar, “Sultangazi Ticaret ve Sultangazi Endüstri Meslek Liseleri’ne başvurdum ama oralar da doluydu. Başarı puanım 49 olduğu için alınmadım. En son 50 ile aldılar. Ben imam hatibe gitmek istemiyorum” diyor. Velilerden Sevda Batmaz da iki meslek lisesini tercih ettiklerini ancak imam hatip okuluna atandıklarını anlatıyor: “Çocuğumu vermek istemiyorum. Okula yollamam, çalışsın o zaman. İtiraz ettik, bekliyoruz.”
Filiz Irmak da uygulamaya tepkili: “İki tercihe de meslek lisesi yazdık. Dün listede adının karşısında imam hatip lisesi yazıyordu. Aleviyiz biz. Ben çocuğumu imam hatibe göndermek istemiyorum.”
Müdür Muammer Yıldız: Zorla imam hatip olmaz
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü konuyla ilgili bir açıklama yapmazken, İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, öğrencilerin zorla imam hatip liselerine gönderilemeyeceğini belirterek, ilçelerindeki okullara kayıt yaptıramayanların yakın ilçelerdeki okullara gidebileceğini vurguladı.