UNICEF fiziksel ve psikolojik istismarın çocuklarda tüm yaşamları boyunca etkisini kaybetmeyecek izler bırakabileceğini vurgulayan bir kısa film yayınladı. Çocuklara yönelik şiddet sahnelerinin eski futbolcu David Beckham’ın vücudunda hareketli dövmeler olarak yansıtıldığı filmi anlatan Bianet haberinde, UNICEF İyi Niyet Elçisi David Beckham’ın şu sözlerine yer verildi:

“Her beş dakikada bir dünyanın bir yerlerinde şiddet yüzünden bir çocuk ölüyor. Daha milyonlarcası ise çocukluklarını tamamen yıkıma uğratabilecek fiziksel, duygusal ve cinsel istismar gibi durumlarla karşılaşıyor.”

Geçen yıl UNICEF ile birlikte yaptığı Kamboçya ziyaretinde karşılaştığı çocukların kendisine başlarına gelen korkunç şiddet olaylarından söz ettiği hatırlatan Beckham, şiddetin bu tür derin ve kalıcı yaralara yol açabileceğini görmenin kendisini nasıl etkilediğini şöyle ifade etti:

“Dünyanın her yerinde, evlerinde, okullarında ve sokaklarda çocuklar benzer şiddet olaylarına maruz kalıyor. Umarım bu yeni proje dikkatlerin bu acil soruna çekilmesine yardım eder ve ilgili girişimler için esin kaynağı olur. Çocuklara yönelik şiddet yanlıştır ve hepimiz buna bir son vermeliyiz.”

U rapora 190 bin yanıt

Beckham gençlerin yaşamlarını etkileyen konular hakkında bilgi vermek üzere kullandıkları bir mesaj aracı olan U-rapor aracılığıyla gençlere, çocuklara yönelik şiddetle ilgili sorulara yanıt vermeleri çağrısında bulundu. Bu çağrıya 22 ülkeden 190 bini aşkın “U-raporcusu” yanıt verdi. Bu gençlerin üçte ikisi bizzat kendilerinin fiziksel ya da sözel istismara maruz kaldıklarını ya da bu durumdaki başkalarını tanıdıklarını belirtti.

Kimlerin en sık şiddete başvurduğu konusundaki sorulara gelen yanıtları ise üçte bir oranında polis ve infaz görevlileri, yüzde 29 oranında akranlar, yüzde 28 oranında ebeveyn ya da bakıcı ve yüzde 9 oranında da öğretmenler oluşturdu.

UNICEF Genel Direktörü Anthony Lake de çocuklar üzerinde uygulanan fiziksel ve psikolojik şiddete dair, kurum adına şu açıklamayı yaptı:

“Şiddet ve istismar çocuklara ağır darbeler vuruyor, bedenlerine zarar veriyor, duygusal sağlıklarını tehdit ediyor, hatta beyinlerinin sağlıklı gelişimi üzerinde bile tahrip edici etkiler yaratıyor. Çocukları şiddetten koruduğumuzda bireysel trajedileri de önlemiş oluruz, daha güçlü, daha istikrarlı toplumlara ulaşırız.”

UNICEF, çocuklara yönelik şiddete son verilmesine yardımcı olabilecek, geçerliliği kanıtlanmış yedi stratejiye dikkat çekiyor:

  1. Şiddetten arınmışlığı destekleyici tutumların güçlendirilmesi,
  2. Yasaların gerektiği gibi uygulanması,
  3. Çocuklar için güvenli ortamlar yaratılması,
  4. Ebeveynlerin ve çocuklara bakan kişilerin desteklenmesi,
  5. Aile gelirlerinin yoksulluğu azaltacak şekilde artırılması,
  6. Sosyal hizmetlerin güçlendirilmesi,
  7. Çocukların yaşam becerileriyle donatılması.

Kaynak: Bianet