İnsanın aklına gelebilecek her türlü ürünün taklidini üretmekle meşhur olan Çinliler, organik gıdaların da sahtesini üretmiş. Cornucopia Institute’ün bir raporla dile getirdiği iddiaları, gıda sağlığı konusunda ilginç haber ve yorumları ile bilinen NaturalNews haber portalı da doğruluyor.

İşin daha da ilginç tarafı, Çin’den gelen bazı ürünlere organik sertifikasının bizatihi ABD Tarım Bakanlığı tarafından verilmesi. Oysa NaturalNews’ün iddiasına göre özellikle Çin’in ABD pazarına sokmaya çalıştığı ve başardığı organik etiketle sunulan “chlorella” adlı üründe ciddi miktarda “endüstriyel metal” kalıntıları bulunuyor.

2009 yılında ABD Tarım Bakanlığı Çin’den gelen “organik” etiketli ürünleri mercek altına alacaklarını duyurmuş, ancak ne hikmetse organik olmadıkları uzman olmayan bir bakış tarafından bile kolayca anlaşılan kimi ürünler raflardaki yerini almıştı.

Cornucopia Enstitüsü’nün yayınladığı bir raporda, organik oldukları iddia edilen ürünlerin içindeki GDO’lu katkı maddeleri ve bu tür ürünleri pazarlayan firmalar uzun uzun listelenmişti. Rapora şu adresten ulaşabilirsiniz.

Cornucopia, bereket boynuzu demek, kurum ismini buradan almış. Gıda güvenliği ve bu konuda kamuoyu eğitimi üzerine çeşitli aktiviteleri ve yayınları mevcut.

Aşağıdaki tablo ise bütün bu iddiaları doğrular nitelikte, çünkü devasa gıda firmalarının organik gıda sektörünü nasıl kontrol ettiğini ve “organik” ürünler ürettiklerini iddia eden küçük firmaları satın aldıklarını gösteriyor. Tabloyu Michigan State Üniversitesi’nden Prof. Phillip H. Howard hazırlamış. Ayrıca bazı devasa şirketlerin satın aldıkları sözüm ona organik gıda üreten firmaların isimleri o kadar eğlenceli ki, tüketiciyle dalga geçtiklerini düşünmeden edemiyor insan.

Yani müşteriye, “ne olur bize güvenin bakın firmanın ismi bile “organik” çağrışımlı” demek istiyor gibiler:

Back to Nature / Doğaya Dönüş… (meşhur Hollywood zırvalığı “Back to the future” filminden etkilenmişler)

Seeds of Change / Değişim Tohumları…(GDO’lu tohum kullanmıyoruz yalanı mı bu?)

Honest Tea / Dürüst Çay (Yorumsuz, çayın dürüstü ne demek, firma da büyük bir firma, reklamcıları iflas etmiş fikir konusunda)

Barış Tarımcıoğlu, Haricihaber.com