Bugün, bebek ürünleri satılan bir mağazaya girdiğimde gördüklerim bana şunları düşündürüyor: 20 sene öncesine kadar, bu ürünler piyasada yokken yeni doğan bebeklere nasıl bakılıyordu? Bebek bakmak bu kadar komplike bir şeyse insanoğlu bugünlere nasıl geldi? Peki, bunların hepsine gerçekten ihtiyaç var mıydı?… Bu konuları uzun zamandır düşünmüş bir anne olarak aklımdakileri paylaşayım dedim. Tuhaf yahut para tuzağı detayları atlarsak yeni doğan bir bebeğin temel ihtiyaçları aslında basit şeylerdir.

Giysi
Tüm giysilerin % 100 pamuk olması gerekir. Bu, genellikle böyledir zaten ama yine de alırken etiketlerine bakmakta fayda var. Genelde üzerinde baskı olan giysilerin, baskısının altında polyester bir kumaş bulunur, bu kısım bebeğinizin cildiyle temas ettiğinde rahatsız edici olabiliyor. Ayrıca kolay değiştirilebilen, önden çıtçıtlı, fermuarlı giyisiler daha kullanışlı.

‘Bebeğin yediği helal, giydiği haram’ diye boşuna dememişler. Çünkü, şöyle oluyor; aldığınız giysilerin kullanım süreleri doğumdan sonra 1 yaşına kadar 0-3, 3-6, 6-9, 9-12 ay periyotlarıyla sınırlı kalıyor. Bir iki beden büyük alıp daha uzun süre kullanmak 3. aydan sonra mantıklı, ama yeni doğan döneminde bebeğin vücuduna temas eden, çok büyük olmayan tulumlar üşümemesi için gerekli.

Hastane çıkışı takımı: İçinde body, bütün tulum, alt üst takımı, şapka, eldiven, penye örtü ve çorap gibi farklı kombinasyonlardan oluşmuş, adı üstünde bebeğin hastaneden eve giderken giymesi için hazırlanmış bir settir. Bir şekilde herkese eşten dosttan hediye olarak gelir. Ama elinizde yoksa da bebeğe normal giysilerini giydirmek bir kural ihlali değildir 🙂

Kısa kollu body: Genelde bebek mağazalarında, 4’lü 5’li paketler halinde satılır. En kullanışlı olanları yaka kısmında, yandan çıtçıtlı olanlarıdır. Bebeğin yaz ya da kış döneminde doğmasına bakmaksızın ay dönemlerine göre bu bodylerden 8-10 tane olsa, iyi olur.

Bütün tulum: Önden çıtçıtlı ya da fermuarlı, ayaklı ve ayaksız modelleri olan, özellikle ilk 6 ay için en rahat giysidir. Ay dönemlerine göre 4-5 tane yeterlidir.

Yelek: Sonbahar kış döneminde doğmuş bir bebek için mutlaka gerekir. Zaten anneanneler babanneler torunları için öreceklerdir.

Şapka: Pamuklu bir şapkaya yeni doğan döneminde her mevsimde ihtiyaç vardır.

Eldiven: Çok kullanmamaya bakın. Bebeğinizin ellerinin gözünüzün önünde olması her zaman iyidir. Ama ilk günler için, uzun tırnaklı zamanlar için bulunmasında fayda var.

Banyo

Banyo küveti: Plastik, her yerde satılanlardan.

Banyo filesi: Bu fileyi kim düşünmüşse çok iyi düşünmüş 🙂

Tülbent: Bebeği nazik bir şekilde kurulamak için çok kullanışlı.

Saç ve vücut şampuanı: Haftada en fazla 2 defa kullanılması tavsiye ediliyor.

Bakım ve Temizlik

Bebek bezi: Koklayın. En az kimyasal kokanı seçin. En güzeli eski usul bezlemek ama uğraşan yok tabii.

Islak mendil: Yeni doğan için olanlarından. İçeriğini muhakkak okuyun. Çoğu kimyasal dolu. En az kimyasal olanlarını bulmaya çalışın. Bazı markalar neredeyse sadece pamuk ve sudan ibaret olanını üretiyor. Keza, bir kavanoza pamuklar parçalayıp koyup su da ekleyerek kendi “kimyasız” ıslak mendilinizi de yapabilirsiniz.

Pişik kremi: Her eczanede bulunur. Çok faydalıdır.

Mersol: Göbek çevresi için.

Tırnak makası: Aman tırnaklarını uyurken kesin. Her seferinde tek bir parmağın tırnağını kesin. En azından tek bir eli. Minicik ellerin tırnaklarını kesmek ciddi bir iştir 🙂

Ateş ölçer: Kulaktan ölçenleri tercih edebilirsiniz. Lakin ölçerken kulağı biraz geriye çekerek içine isabet ettirmeye özen gösterin. Ayrıca hep aynı kulaktan ölçmeye özen gösterin. Yoksa her seferinde niye farklı rakamlar çıkıyor diye düşünür durursunuz.

Seyahat

Puset: Uzay aracı gibi ve bir servet olanlardan da alabilirsiniz tabii. Lakin o pahalı olanların hepsinin abartılı ağır olduğunu unutmayın. Hafif, sağlam ve ilk aylar için uyuyabileceği bir puseti tercih edin.

Ana kucağı: Oto koltuğu olarak kullanıldığından, güvenlik için şart.

Bu listede yer almayan, çok karşılaşılan diğer bebek ürünlerine gelince,

Burun aspiratörü: Kızımın doktoru , burnu tıkandığı zamanlarda rahat nefes alması için ortam sıcaklığının 18 derece olmasının yeterli olduğunu söylemişti. Bize dondurucu gelmesine rağmen, kendimizi ikna edebildiğimizde gerçekten işe yaradığını gördük. Dolayısıyla aspiratör kullanmadık hiç.

Sterilizatör : Yani, o kadar steril olmaya gerek var mı? Genellikle sabunla yıkamak yeterli olacaktır. Her seferinde 10 dakika kaynatmaları konusunu da doktorunuzla konuşun. Çoğu şehir efsanesidir.

Oda nemlendiricisi : Radyötörün üzerine koyacağınız ıslak bir havlu, ya da bir tas sıcak su aynı işi görecektir.

Banyo termometresi : Eskiden olduğu gibi, dirseğinizi yakmayan su sıcaklığı idealdir.