1991’de Üniversitesi Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi’nde seramik, İstanbul Devlet Konservatuvarı’nda şan okudu. 1994-97 yılları arası Number One TV‘de program yaptı. 1995 yılı boyunca Aktüel dergisisinde izlenim yazıları ve söyleşi izlenimlerinden oluşan yazılar yazdı. 2001’de yazılarında da sıkça söz ettiği oğlu Memo doğdu. 2001-2002’de Tempo dergisinde yazdı. 2003’te Radikal gazetesi Cumartesi ekinde yazmaya başlayan Ayça Şen, NTV‘de ve Radyo Eksen‘de program yapmayı sürdürdü. 2006’da Saatçi Bayırı isimli romanı yayımlandı. İlk albümü Astronot, 2009 Ocak ayında Rakun Müzik etiketiyle piyasaya çıktı. Ocak 2010’da  Radyo Eksen’de “Ayça Şenbaşkan Tam Pansiyon” adlı programı sunmaya başlayan Şen, Radikal gazetesindeki köşe yazarlığından Eylül 2010’da ayrılıp, Haziran 2009’da Everest yayınlarından Hırs ve Ceza: Bir Başyapıt adlı romanı yayımlandı. 2011’de ise Taraf gazetesi için köşe yazıları yazmaya başladı. Aynı zamanda televizyon reklamlarında rol alan ve pek çok reklama seslendirme yapan Şen, Ocak 2012 itibariyle, yayınlarına hafta içi her gün 16:00-19:00’da Radyo D’de, “Ayça Şen Başkan ile Hakara Makara” adlı programı ile devam etmekte; bir yandan da yeni çıkacak kitabı için geri saymakta…


Kaç yaşında anne oldunuz? Planlı mıydı?
29 yaşında anne oldum. Plansızdı, fakat hamileliğimi öğrenir öğrenmez planlar başladı.

Öğrendiğinizde ne hissettiniz, yakınlarınıza ne zaman, nasıl söylediniz?
Şaşırıp heyecanlandım, hemen söyledim.

Hamilelik nasıldı?
İlk ayları sulu gözlü, 3. aydan sonra çok enerjik ve muhteşem mutlu.

Onu ilk gördüğünüzde ne hissettiniz?
Çok çirkin geldi. Ben daha farklı bir his bekliyordum sanırım filmlerin ve toplumdaki mitlerin etkisiyle, fakat annelik de zamanla gelişen bir his.

Evde altları kim değiştirirdi?
Ben.

İsme nasıl karar verdiniz? Ne oldu?
Kaptan Memet’in Memet ismini babası, Kaptan ismini de ben koydum. Kaptan Memo dersek eğlenceli olur, hem de bir sanatçı ismi gibi gelmişti bana. Büyük okyanuslar aşsın, denizle ilgilenen filozof olur filan… ve daha bir çok düşünce…

Radyoculuk kariyeriniz ve sosyal hayatınız nasıl etkilendi?
Hiç etkilenmedi. Çok rahat oldu. Son güne kadar program yapmaya devam ettim. Radyoculuk bu konuda büyük avantaj oldu benim için.

Nasıl bir anne olacağınızı düşünüyordunuz? Düşündüğünüz gibi oldu mu?
Çok mobil, evhamsız ve rahat bir anne olacağımı düşünüyordum, fakat evhamlı oldum. Klasik anneler gibi oldum. Üstünü üşütme, kalkar kalkmaz üstüne bir şey giyin, çorap giy, dişlerini fırçala, erken yat, sebze ye, bunlar benim en sık kullandığım replikler.

Eş-dosttan giysi/oyuncak aldınız mı?
Etrafımda maalesef çocuklu kimse olmadığı için binde bir böyle bir fırsat yakaladım.

Bebeğinizin bakımına kimler yardım etti?
Bakıcımız ve 3 yaşından sonra annem.

Kendinizi annenizle kıyaslasanız…
Daha açık konuşan ve her zaman onun yanında. Bizim annelerimiz konkeni bizden daha çok severdi.

Kendi tarifiniz bebek/çocuk yemekleri varsa anlatsanıza…
Isırgan otu, ıspanak, pırasa, vs gibi çocuk dünyasında iğrenç bulunan otları yufkanın içine koyup, üzerine kaşar ya da zevke göre beyaz peynir rendeliyor, yufkaya sarıp üzerine yağ ve yumurta sarısıyla börek yapıyorum. Bir de uydurma isim, ot yediriyorum bol bol. Aynı şekilde makarnayı da pesto diye bu iğrenç otlarla çekip (içine çam fıstığı ve çok az sarmısak da koyarak) üzerine kaşar rendesiyle yine yediriyorum. Bir de (çok kaynatarak mayalayınca maraş dondurması gibi uzuyor) doğal bir reçel ya da gerçek meyveyi blenderda çekip, pudra şekeri ile birlikte evde yaptığımız yoğurdun üzerine koyuyorum. Tatlı sanıyorlar.

Çocuğunuzla beraber hayatınızda ve sizde neler değişti?
Çok şey…

Çocuğunuzla beraber neleri yapmaktan zevk alıyorsunuz?
Sinemaya gitmekten, sabrım varsa yemek yapmaktan, seyahat etmekten ve belgesel seyretmekten.

Çocuğunuzun sevmediğiniz huyu?
Tutturma ve tuttururken ağlar gibi konuşma huyu. İllet oluyorum.

Deneyimlerinize dayanarak annelere ve adaylarına önerileriniz var mı?
Hayır.

Annelik neymiş?

Aralıksız sorumluluk.