Tokyo’nun dışında bulunan Fuji Anaokulu’nda, çocuklar sadece kendileri için tasarlanmış büyülü bir ortamda zamanlarını en iyi şekilde değerlendiriyorlar.
Tokyo merkezli bir firma Tezuka tarafından tasarlanan oval bir şekle sahip okul çatısıyla dikkat çeken bu ilginç okul, çocuklara sonsuz bir oyun alanı sunuyor; ağaçlar dersliklerin içerisinde yetişiyor.
Peki, çocukların çocuk olmasını sağlamak için bir bina nasıl inşa edilir? Takaharu Tezuka, bunu başarmanın en iyi yolunun çocuk gibi düşünmek olduğunu söylüyor. On iki ve dokuz yaşlarındaki kızı ve oğlundan ilham alan Tezuka, eşi, Yui ile tasarladığı okulun çocuk merkezli olmasını önemsemiş.
“Okulu bir tür sonsuz dolaşım sunan bir daire olarak tasarladık. Çocuklar istedikleri kadar koşabilecekti.” diyor Tezuka.
Dünyadaki en büyük depremlerin yüzde onu Japonya’da olduğu için çocuklar okuldaki deprem tatbikatlarına katılıyor. Başlarına bir şey düşmesi ihtimaline karşılık, masanın altında bulunan pamuklu bir şapka onları herhangi bir depremde koruyabilirken, camdan yapılan çatılar sayesinde çocuklar dersliklerde sıkıldıkları anda hem gökyüzüne bakabiliyor, hem de derste olmayan öğrenciler camdan bakıp arkadaşlarını bulabiliyor. Sınıflar arasında bulunmayan duvarlar derslikler arasında seslerin birbirine geçişini sağlıyor. Ses ya da diğer bir anlamıyla gürültünün önemli olduğunu belirten Tezuka, sınıflar arasındaki ses geçişlerinin sessizliğin tedirgin ettiği öğrencilerde daha etkili olduğunu söylüyor.
Okulun bulunduğu alan ağaçlar içerisinde yer aldığı için her çocuk özgürce ağaçlara tırmanabiliyor. Bu da onların kendi sınırlarını çizmesine, özgürlüklerini belirlemesine yardımcı oluyor.