Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin, çocuğa yönelik şiddet olmadan önce risk ve tehlikelere karşı baştan müdahale edilebilecek yeni bir sistemi hayata geçireceklerini bildirdi. 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Avrupa Konseyi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve UNICEF işbirliğiyle düzenlenen ”Çocuğa Karşı Şiddetle Mücadele” konferansındaki konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Şahin, ”Şiddet olmadan önce burada risk varsa, bir tehlike görülüyorsa baştan müdahale edebileceğimiz yeni bir sistemi hayata geçiriyoruz” dedi.

Sistemin TÜBİTAK’la birlikte yürütülen Çocuk Erken Tanı ve Uyarı Sistemi (ÇETUS) adını taşıyacağını söyleyen Şahin, bakanlık olarak ellerinde ailelerin sosyal ve ekonomik analizlerinin bulunduğunu anlattı.

Tek tipçi yaklaşım olmayacak

Şahin, ”Sisteme girdiğimiz zaman ailenin kaç çocuğu var, eğitime gidiyor mu gitmiyor mu, kaç yaşındalar, onların hepsini görüyoruz. Aile Sosyal Destek Uzmanlığı (ASDEP) Projesi’nde bir ailenin bir uzmanı olacak, o bağlantıyla çocuk tanı sistemini, o ailedeki çocuğun durumunu özel olarak uzmanlarımızla inceleyip tespit edip, tehlike varsa dönüp müdahale yapabileceğimiz bir sistem” şeklinde konuştu.

Projede, Adalet Bakanlığı ile birlikte çalıştıklarını belirten Şahin, “Tek tipçi toptancı bir yaklaşım değil. Her bir çocuk için kendi içinde uzmanımızın analizine göre geri dönüp tespit edebileceği bir sistem bu” ifadelerini kullandı.

Fail ve mağdur ayrılacak

Bakan Şahin, konferansta konuya ilişkin konuşmasında da “Mağdurun ve faillerin ayrıldığı, mağdurların ve faillerin kendi içinde cinsiyetine, yaşına göre ayrıldığı ve bir arada kalmaması gereken grupların bir arada olmayacağı yeni bir sistemi hayata geçiriyoruz” diye konuştu.