Sağlık Bakanlığı ‘Tebrikler kızınız hamile’ SMS’ini incelemeye aldı: “Bizim hasta mahremiyetini yok sayan böyle bir uygulamamız yok. Yapan varsa cezalandırırız. İcra memuru bile ulaşamadığı vatandaşın adresini bizden istiyor, vermiyoruz.”

Sağlık hizmetini babasının üzerinden sağlayan bir genç kızın babasına aile hekiminden “Tebrikler gebelik testiniz pozitif çıktı” SMS’i geldiği yolundaki haber, mahremiyet hakkı tartışmasını alevlendirdi. Bakanlık yetkilileri, gebelik testi sonucunun, aile hekimleri tarafından, kısa mesajla gebe kadının yakınlarına bildirilmesi gibi bir uygulamanın olmadığını söyledi.

“MÜNFERİT BİR OLAYDIR”
Sağlık Bakanlığı Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerinden Sorumlu Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Dr. Halil Ekinci, Radikal ’e yaptığı açıklamada “İddia edildiği gibi gebe kadının anne veya babasına mesaj atarak tüm hasta mahremiyet kurallarını ihlal ederek gebe takibi yapılmaya çalışılmışsa, bu durumu hemen dikkate alarak önce hekime uyarıda bulunup performans puanını düşürme yoluna kadar gideriz. Eğer bu veya benzeri durumlar devam ediyorsa da aile hekiminin sözleşmesini feshetmeye kadar giden yaptırımları devreye sokarız” dedi. Dr. Ekinci, “Aile hekimlerimiz canla başla çalışıyor. Hasta mahremiyeti onlar için daima hep ön planda. Eğer iddia edildiği gibi böyle bir olay gelişmişse, bu tamamıyla münferit bir olaydır. Hasta mahremiyeti bizim için çok önemli, öyle ki bazen icra müdürlükleri, takibini yapıp ulaşamadıkları vatandaşın adresini bizden istiyor ama bakanlık olarak bunu asla yapmıyoruz” diye konuştu. Aile hekiminin sorumluluğu altındaki gebeye ulaşarak hamileliğin seyri için kayıt altına alması rutin kontrolleri açısından büyük önem taşıyor.

Yüz binlerce gebenin yaşadığı metropollerde, aile hekimleri gebelere ulaşıp hamileliği 14. haftadan önce kayıt altına alamazsa bakanlık maaşının yüzde 20’sini kesiyor.

MUHTARLARDAN YARDIM
Aile hekimlerinin bu nedenle kapı kapı dolaştığı, muhtarlıklardan yardım alarak neredeyse dedektif gibi iz sürdükleri belirtiliyor. İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Fethi Bozçalı, “Aile hekimleri 15 ile 49 yaş arasındaki kadın ve gebelerin kontrol ile takibin 6 ayda bir yapmakla zorunludur. Ancak bunu maaş kesme yöntemiyle halletmek hiç adil değil” dedi.

“DOKTOR MU DEF ET GİTSİN”
“Bölgemde bakmakla yükümlü olduğum gebe kadın arıyorum, gebe kadın ‘Özel hastaneye Prof. Filanca’ya gidiyorum’ diyor, ‘Bize de gelin kontrollerinizi yapalım’ diyoruz. ‘Niye ki’ diyor. Yalvar yakar ‘Ama nolur gelin’ diyorum. Çünkü her gebede maddi manevi ceza alıyorum. Birkaç gün önce gebe takibi için, bir eve gittim. Kapıyı küçük bir çocuk açtı, kendimi tanıttığımda içeriden babası “Doktor mu def et gitsin” diyerek kapıdaki çocuğa seslendi. Bir başka doktor arkadaş, bizzat gebe kadın tarafından ‘Gelmeyin istemiyorum sizi’ diye kovuluyor. Biz aile hekimleri olarak donanımlı, çeşitli görevlerde bulunmuş, başhekimlik yapmış kişileriz ama düşürüldüğümüz duruma bakın.” (İsmini vermek istemeyen bir doktor)

“GEBE BULMAK İÇİN KAPI KAPI GEZDİK”
“GEBLİZ’e düşen gebeyi kapı kapı arıyoruz çünkü 14 haftadan önce tespit edemezsek, aile hekimleri olarak ceza yiyoruz, hem de karşı taraf gelmek zorunda değilken. Gelen her hastaya ‘Gebe kalırsan, eşinden önce ben duyayım’ diyorum. Ödevini yapmayan öğrenci için öğretmene, biri vergisini ödemedi diye vergi memuruna ceza kesmek gibi. Doktorusunuz diye 4 bin kişinin ismi veriliyor ve size hiç uğramamış bir kadının gebe olduğunu tespit edemediğiniz için cezalandırılıyorsunuz. GEBLİZ bizim için bir nebze olsun kurtarıcı oluyor. Ama sorun olduğu noktaların biz de farkındayız.” (İsmini vermek istemeyen bir doktor)
(*)

Mine Tuduk / Radikal