Okul vakti yaklaşırken, küçük çocuklarını okula göndermek istemeyen veliler hastane hastane rapor peşinde koşuyor.

4+4+4 eğitim sistemiyle zorunlu olarak okula başlama yaşı 66 aya yani 5.5 yaşa indirildi. Aileler çocuklarını anasınıfına kaydettirme planları yaparken otomatik olarak 1. sınıfa kayıtları yapıldı bile. 66-72 ay arasında 600 bin çocuk okullu oldu. Ancak pek çok veli ‘5.5 çok erken’ diyor. 66 ay ve üstü çocuklarını okula başlatmak istemeyen kimi aileler ‘Okula başlamaya uygun değildir’ raporu almaya çalışıyor. Kimi ise raporla çocuğunu ‘damgalatmak’ istemediğini belirterek para cezası ödemeyi göze almış durumda. Ancak raporu olmayan 66 aylık ve üstü çocukların anasınıfına kayıtları yapılmıyor. Rapor alacak velileri ise çileli bir süreç bekliyor. Raporu önce aile hekiminden sonra çocuk doktoru, çocuk psikiyatrı ya da nörologdan alacakları duyurulan veliler bir süredir kapı kapı dolaşıyor. Psikiyatristler tarafından geri çevrilen aileler son açıklamayla raporu çocuk doktorlarından almaya çalışıyor. Burçak Denizeri yaz başından bu yana rapor koşuşturması içinde. 68 aylık oğlunu özel okula verecek olmasına karşın birinci sınıfa başlamasını istemiyor. Denizeri, sancılı rapor sürecini şöyle anlatıyor:

Üç hastane dolaştı

“Yaz başında anasınıfına yazdırdım. Sonra okuldan aradılar. 66 ay ve üstü için birinci sınıfa başlamayacaksa rapor alınacağını söylediler. Raporun nereden alınacağı net değildi. Milli Eğitim Bakanlığı ’nın ‘Alo 147’ hattının abonesi oldum. Bir ara ‘Rapor sağlık ocağından alınacak ‘ dediler. Şaşırdım, ne yetkinliği var ki sağlık ocağının. Sonra ‘Özel hastane de olur’ dediler. Kendi doktorundan bir rapor aldım. Bunun kabul edilmeyeceği açıklandı. Şişli Etfal Hastanesi’nde çocuk psikiyatrına gittim. Doktor, ‘Kendi aramızda karar aldık. Biz rapor vermeyeceğiz. 5.5 yaşındaki çocuğun okula başlamasını uygun bulmuyorum ama veremem’ dedi. Bu kez çocuk doktorundan alınacağı açıklanınca Yakacık Devlet Hastanesi’ne gittik. Çocuk doktoru, çocuk gelişim uzmanına yönlendirdi. Çocuk gelişim uzmanı, ‘Çocuğunuz 1. sınıfa başlayamaz, ince motor kasları gelişmemiş’ dedi. Oğlum 22 aylıktan beri anaokuluna gidiyor. Ona rağmen ince motor kasları tam gelişmemiş. Düşünün okulöncesi eğitimi olmayan çocukları, nasıl okula başlayacaklar.”

Rapor vermiyoruz

Adının verilmesinin istemeyen başka bir veli de 66 aylık oğlunun 1. sınıfa başlamaması için çocuğunun bir yıl geride olduğunu gösteren raporu da yanına alarak Ümraniye Devlet Hastanesi’nin yolunu tutmuş: “Önce kendi çocuk doktorundan ruhsal açıdan 1. sınıfa başlamasının uygun olmadığını gösteren bir rapor aldım. Muayenehane raporu olduğu için kabul olmadı. Ümraniye Devlet Hastanesi’ne gittim. Çocuk doktoru, ‘Biz bu raporu vermiyoruz’ dedi. Israr edince çocuk gelişim uzmanlarına yönledirdiler. Uzman, ‘Okulöncesi eğitime uygundur, okul olgunluğuna ulaşmamıştır’ raporu yazdı.

 

Başka bir veli Fatma Bal da rapor almaktan çekindiğini söylüyor. Aklında ‘Çocuğumun siciline işler mi, bir engeli varmış gibi durum olur mu’ gibi sorular var. 5.5 yaşındaki oğlunun “Anne sen olmazsan ben nasıl tuvalete gideceğim, beni bırakacak mısın” diye sorular sorduğunu anlatan Bal, “Kaydının yapıldığı okul kalabalık bir okul. Nasıl olacak? Çocuk, etrafta konuşulanlardan okula gitme ihtimalini biliyor. Bana daha çok yapıştı. Her gün sorular soruyor. O kaygılandıkça, ben daha çok korkuyorum. Okulöncesi eğitim de almadı. Uykularım kaçıyor ne yapacağımı düşünmekten. Önce okulöncesi eğitim alsın, hazırlansın istiyorum” diyor.

Veliler ‘O daha küçük’ diyor

5.5 yaşındaki çocukların okula başlamasının sakıncaları ile ilgili meslek örgütleri açıklamalar yaparken, pek çok veli grubu da sosyal medyadan seslerini duyurmaya çalışıyor. Bunlardan biri de “Bari çocuğunuza bunu yapmayın! O daha küçük…” çalışmasını yürüten Türkiye Komünist Partili eğitimciler, sağlıkçılar ve hukukçular. “5.5 yaşında bir çocuğun okula gönderilmesi, okulda ders dinlemeye mecbur edilmesi reddedilmesi gereken bir pedagoji katliamıdır. Engel olabiliriz” diyerek yola çıkan grubun facebook sayfasını 10 günde 300 kişi ziyaret etti. Bu arada Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Özdemir Aktan, 600 bin çocuğa sembolik olarak ‘okula başlayamaz’ raporu verme kararı aldıklarını belirterek, 72 aydan önce çocukların okula başlamalarının, eğitimsel gelişimleri açısından hiçbir yarar sağlamayacağını vurguladı.

Umay Aktaş Salman / Radikal