Otizmli öğrenci Cem Görkem Gündoğdu adına İstanbul Çağlayan Adalet Sarayı’nda ilgili savcılığa verilen dilekçe, ‘sınavların Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği’nde yer alan şartlar sağlanmadan yapılması’ nedeniyle “eğitim hakkının ayrımcılık yapılarak engellenmesi’ ve ‘eğitim hakkının engellenmesi’ konularını içeriyor.
Otizm Platformu’na bağlı derneklerin de müdahil olarak takip ettikleri dava dilekçesi kabul edilirse, Türkiye’de farklı gelişim gösteren bireyler için ilk kez bir “eğitimde ayrımcılık davası” açılmış olacak.
Mersin’de yaşayan otizmli öğrenci Cem Görkem Gündoğdu, müzik konusunda özel yetenekli. Bu alanda eğitimine devam etmek için Nevin Kodallı Güzel Sanatlar Lisesi sınavlarına başvurdu. Ancak girdiği sınavların Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği’nde yer alan şartlara aykırı olması nedeniyle, başarı sağlayamadı.
Ailesinin uyarı ve başvuruları da netice vermedi.
Baba Cezmi Gündoğdu’nun açıklamasına göre, Görkem’in özel eğitim hizmetleri yönetmenliğiyle sağlanan haklarına göre ayrı bir sınava girmesi gerekirken, diğer çocuklarla aynı sınava alındı. Ailenin “rehber öğretmenle sınava girsin” dilekçesi ise gündeme alınmadı. Ek kontenjan hakkı üzerinden yeniden sınava giren Cem Görkem Gündoğdu, yeteneğine rağmen bu sınavda başarı sağlayamadı.
Ailesinin Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Mersin Valiliği’ne yaptığı başvurular da sonuç vermedi. İlgili otizm STK’larının okul yönetimini MEB’in ilgili yönetmeliğine uyulması konusundaki ikna çabaları ise ‘bize işimizi öğretmeyin’ şeklinde trajikomik bir şekilde yanıtlandı.
İstanbul Çağlayan Adalet Sarayı’nda Otizm Platformu’na bağlı derneklerin temsilcileri ve davaya destek veren otizmli birey ailelerinin de katıldığı bir basın açıklaması yapıldı. İki sınavın da yönetmeliğe aykırı yapıldığını ve çocuğunun otizm durumu göz önünde bulundurulmadan eğitim hakkının engellendiğini vurgulayan baba Gündoğdu, bu nedenle Görkem’in ve onunla benzer durumda kalan otizmli öğrencilerin hakları için “eğitimde ayrımcılık” davası açmak üzere başvurduklarını belirtti.
Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği’nin kaynaştırma eğitimi uygulamaları maddesine göre, kaynaştırma raporlu öğrencilerin başarı değerlendirmelerinin akranlarıyla birlikte değil, özel durumlarına göre yapılması gerekiyor.
Açıklamanın ardından Gündoğdu ailesi, oğulları Cem Görkem’in “eğitim hakkının ayrımcılık yapılarak engellenmesi” ve “sınavların Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği’nde yer alan şartlar sağlanmadan yapılması” nedeniyle, ilgili savcılığa “eğitimde ayrımcılık” davası dilekçesi verdi.
Daha önce Sedef Erken’in oğlu Ozan Barış için de ilkokula başlama döneminde yaşadığı eğitimde ayrımcılık nedeniyle açmak istediği dava, savcılık tarafından hiç bir hukuki gerekçe gösterilemeden geri çevrilmişti. Ozan Barış’ın davasının halen AİHM’de incelemesi devam ediyor.
Geçtiğimiz 2 Nisan’da Otizm Platformu katkılarıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından açıklanan ve Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından da imzalanan ‘Otizm Eylem Planı’nda “MEB, otizmli çocukların meslek, güzel sanatlar ve spor liselerinde kaynaştırma eğitimi almalarını, yetenek sınavları raporları dikkate alınarak yapılmasını sağlamalı” ifadeleri yer alıyor.
Basın açıklamasına katılan otizmli çocuk sahibi aileler, MEB başta olmak üzere, Otizm Eylem Planı’nda yer alan çalışmaların bir an önce başlatılması için ilgili Bakanlıklara ve Plan’ın uygulanması için kişisel söz veren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a çağrıda bulundular.