13. İstanbul Bienali kapsamında Türkiye’de ilk kez Sulukule Çocuk Sanat Atölyesi’nin kurduğu hip hop tiyatrosu projesini tanıtan bir video izlendi.

Atölyeden Funda Oral’ın tanıtımı ile başlayan gösterimde tiyatro için hazırlanan sahnelerden, yaratıcı süreçten ve toplantılardan kesitler vardı. Eğitmenlerin, yaratıcı ekibin ve çocukların katılımıyla gösterimden sonra sohbet edildi.

Romanların yaşadığı ve kentsel dönüşümün yıktığı Sulukule’de 2010’da kurulan Sulukule Çocuk Sanat Atölyesi, Türk Sanat Müziği, Roman müziği, nota, dans, İngilizce dersleri vererek çalışmalarına başlamış.

Çocukların hip hop’a ilgi duyduğu fark edildikten sonra bu alanda da dersler düzenlenmiş. Böylece Türkiye’nin ilk hip hop tiyatrosu projesi ortaya çıkmış. Fakat bu tiyatro Sulukule’den çıkan ilk hip hop çalışması değil. Mahallelerinin yıkımına tanık olmuş Sulukuleli gençlerin kurduğu hip hop grubu Tahribad-ı İsyan da var. Bu tiyatro çalışmasından desteklerini esirgemiyorlar.

Sulukuleli çocukların nefes alabileceği bir alan

Murat Garipağaoğlu, Eray Kahya, Cüneyt Bolak ve Vedat Ecim, bu çalışmanın yaratıcı ekibini oluşturuyor. 2012’nin son üç ayı her hafta sonu çocuklarla bir araya gelerek hayatlarını anlamak için onlarla sohbet etmişler. Diyaloglar bundan sonra yazılmış.

Garipoğlu, projenin amacının, kentsel dönüşüm ve zorunlu göç yüzünden Sulukule’ye sıkışmış çocukların nefes alabileceği, umut hissedebileceği bir alan açmak olarak tarif ediyor. Çocukların ürettiği sanat hakkında “Hikayelerini, evlerini adeta Shakespeare gibi yazdılar. Çocukların yaratıcılığının önüne geçmek istemedik, onların gerçek hayatlarından alınan olayları tiyatro ile harmanladık” diyor.

Daha çekimleri tamamlanmamış olan projeden bahsederken Garipağaoğlu, “Bu çalışma boyunca sürekli engeller vardı. Okula gitmek, aile baskısı… Hikayeyi de var olan engeller üzerinden kurduk. Hikayede çocuklar Yetenek Sizsiniz yarışmasına katılmak istiyor ama hepsinin başka sorunları var, mutlu son yok” diyor.

Projenin önündeki en büyük engel ise çalışacak alanlarının olmaması. Bir süreliğine dans çalışmaları için kullandıkları karate salonu bir anda kapatılmış. Dokuz metrekarelik atölye salonuna zar zor sığmaya çalışıyorlar.

Hip hop ile yazı yazmayı öğrendiler

Projenin en büyük destekçilerinden biri de Abbas Nokhasteh. Kendisinin gösteri sanatları alanında çalışan şirketi Openvizor, projenin ufkunu genişletmiş. Abbas, hip hop tiyatrosu kavramının öncülerinden Brooklyn’li sanatçı Jonzi D’yi Sulukule’ye davet etmiş. Abbas’ın söylediğine göre işin içinde eğitim olunca sanatla yeni bir gelecek inşa edilebiliyor.

Çocukların Abbas abi’si projenin çocukların hayatında muazzam bir değişim yarattığını söylüyor:

“Çalışmaya ilk başladığımızda pek çok çocuk yazı yazmayı bilmiyordu ama zamanla öğrendiler. Rap, ait olmak için sizi yazmak zorunda bırakır. Sulukule’de mimariyi, varolan somut yapıları yıkabilirsiniz ama kültürü yıkamazsınız; insanlar terk etmeden kültür yok olmaz.”

27 Eylül Cuma günü, Salon İKSV’de Sulukuleli gençlerin kurduğu hip hop grubu Tahribad-ı İsyan’ın konseri de var. Ekip herkesi konsere bekliyor.

Bianet‘ten Ece Koçak’ın haberidir.