1- Yaz sıcaklarında yenidoğan bebeğin beslenmesi sık aralarla ve istediği kadar uzun memede kalacağı şekilde devam etmelidir. Bebeğin susuz kalmadığı ve iyi beslendiğinin bir göstergesi olarak idrar yapışı takip edilmelidir. Arada sırada altı açıldığında ortalığa çiş yapan, günde 4-5 sefer idrarla ağırlaşmış bezler çıkaran bebek iyi besleniyor ve vücudunda yeterince sıvı var demektir.

2- Yenidoğan bebeğe diğer yaşlardan ve erişkinlerden farklı olarak su vermeyiz. Oysa, yenidoğanların sıvı ihtiyacı çocuklardan ve erişkinden daha fazladır. Yenidoğan bebek bu ihtiyacını tam bir şekilde anne sütü ile beslenmesinden karşılar. Birinci maddede anlatıldığı gibi idrar miktarı vücudunda yeterince su olduğunun iyi bir göstergesidir.

3- Yenidoğan bebek de çevre ısısının istenmeyen derecelerin üzerine çıkmasından rahatsız olur. Bu rahatsızlık yenidoğan için yaşamsal olabilir. Terleyerek kendini soğutma, artmış çevre ısısının olumsuz etkilerinden koruma yeteneği kısıtlı yenidoğanın vücut sıcaklığı yükselebilir, sıvı kaybı ciddi düzeylere varabilir. Yenidoğan bebeğin bulunduğu oda yazın da olabildiğince serin ve havadar olmalıdır. Camlar açılmalı, gerekirse klima kullanılmalıdır.

4- Yenidoğanın giysi kalınlığı da çevre ısısına göre düzenlenmelidir. Yaz aylarında, cam açılarak havalandırılan bir odada yenidoğan ayağında kısa çorap, elinde eldiven olmak kaydı ile kısa kollu-kısa paçalı tek kat giysi ile kalabilir. Üzerine, yüzünü örtmeyecek şekilde tek kat ince bir çarşaf bırakılabilir.

5- Açık havadan ve güneşten faydalanmak üzere dışarı çıkmalar, güneşin en dik ışınlarının geldiği 11-16 saatleri dışında planlanmalı, gölgesiz yerler yerine yer yer gölgeli alanlar tercih edilmelidir. Deniz kıyısı ve plaj gibi gölge alanlarının sınırlı olduğu yerler, günün sıcak saatlerinde yenidoğan bebek için uygun değildir.

6- Yaz aylarında sıklığının arttığını bildiğimiz bağırsak enfeksiyonlarından yenidoğanı korumak için genel temizlik kurallarına, bilhassa el temizliğine çok dikkat etmek gerekir. El temizliğinden emin olmadığınız kişilerin yenidoğana temasını önlemek doğru olacaktır.

7- Yaz aylarının sıcağından yenidoğanı korumak için banyo yaptırmaya devam edin. Bez bölgesinin bakımını da mümkün olduğunca akan su altında yapmanız cildinin bakımını kolaylaştırır.

8- Yenidoğanın önemli ihtiyaçlarından D vitamini güneş ışınlarının cildimizde başlattığı zincir reaksiyonlar sonucu giderilebilir. Anne sütü D vitamini açısından yetersizdir. Her yenidoğanı bu açıdan takviye etmek gerekir. Bu takviye kış aylarında yenidoğana ağızdan verilen damlalar, yaz aylarında ise güneş ışınlarından faydalanarak elde edilir. Yenidoğanın D vitamini ihtiyacını karşılayabilmek için açık havada, başı, kol ve bacakları örtülmeden yarım saat kalması yeterlidir. Bunun için güneş ışınlarının en dik geldiği 11-16 saatleri seçilmemeli, direkt güneş altında kalınmamalıdır. Yarı gölgeli alanlar da yeterlidir.

9- Yenidoğanı yeterince iyi besleyebilmek için yeni anne de bol sıvı tüketmeli, uygun mevsim çeşitleri ile beslenmelidir.

10- Ülkemizde belli bölgelerde daha yoğun olmak üzere sivrisinek ve böceklerden yenidoğanı korumak için cibinlik kullanılması en güvenilir, en az zarar veren uygulama olmakla beraber etkinliği her zaman yeterli olmayabilir. Cibinlik kullanırken bebeğin tehlikeli bir şekilde örtülmemiş olmasına dikkat edilmelidir. Cilde sürülen veya havaya sıkılan böcek- sinek ilaçları yenidoğan için kullanılmaz.