• Vücudumuzun yaklaşık olarak dörtte üçü sudur ve bu nedenle hayati öneme sahiptir. Özellikle sıcak havalarda vücut ısımızı kontrol altına almada yani soğutmada çok önemli bir yeri vardır. Gebelikte artan kan hacmi nedeniyle daha fazla su içmeye ihtiyaç varken sıcak havalarda bu ihtiyacı yerine koyma daha da önem kazanır. Yetersiz sıvı alımı ile baş ağrısı, kramplar, güçsüzlük, halsizlik, tansiyon düşmesi, bayılma ve aşırı sıvı kaybı ile çok daha önemli durumlarla karşılaşabiliriz. Bu nedenle anne adayları sıcaklarda günde 2-2,5 litre su tüketmelidirler. Su güne eşit dağıtılarak içilmelidir. Kesinlikle susama duygusu beklenilmemelidir. Reflü sıkıntısı olmayan gebeler bir veya birkaç parça limon dilimi veya nane yaprağını suya ilave edebilirler.

Çocukların vücutlarındaki su oranı yetişkinlerden çok daha fazladır. Bu nedenle su kaybı çocuklar için çok daha tehlikelidir. Günde 1-1,5 litre su vermeyi ihmal etmeyiniz. Ergenlik çağında ise 2-2,5 litre kadar olmalıdır. İki saatte bir ve yemek sonrası su vermek iyi bir yöntemdir. Suyun temiz bir içme suyu olmasına özen gösteriniz. Okul çağında çocuklarınızın beslenme çantasına mutlaka su koymayı ihmal etmeyiniz. Egzersiz yapan çocuk ve gençlerin su ihtiyacının arttığını unutmayınız. Bu nedenle egzersizden önce, egzersiz sırasında ve sonrasında su içmelerini tembih ediniz.

• Su dışındaki diğer içecekler de beslenmemizde önemli bir yer alır. Asitli içeceklerin hem çocuk hem de gebelerin beslenmesinde yer alması doğru değildir. Kalsiyumun emilimini bozması nedeniyle serinletici olduğu düşünülen bu içecekler hem kemik gelişimini bozar hem de gereksiz enerji içerikleri nedeniyle kilo artışına neden olurlar. Üstelik gebelerde reflü şikâyetlerini de artırırlar. Onların yerine en iyi tercih ayran, mineralli sular, az şekerli limonatalar ve meyve suları olabilir. Üstelik bu içecekler terle kaybedilen minerallerin yerine konulmasına yardımcı olur. Günde 2-3 bardaktan fazla çay içilmemelidir. Fazla tüketimi su kaybını artırdığı gibi demirin emilimini de bozar. Bu nedenle ara öğünde açık ve limonlu az miktarda tüketilebilir.

• Sıcak havalarda ağır olabilecek yemekler yerine sebze ve meyvelere ağırlık verilmelidir. Üstelik bu yiyeceklerdeki su oranı yüksek olduğu için sıvı kaybının yerine konulmasına yardımcı olurlar ve vitamin ve mineral açısından beslenmeyi desteklerler, posa içerikleri yüksek olduğu için kabızlık oluşumunu da engellerler. Günde en az 5-6 porsiyon meyve-sebze tüketilmelidir.

• Sıcak havalarda bazen iştahsızlık olabilir. Genellikle günde sabah ve akşam olmak üzere iki kez yemek gibi hatalar yapılmaktadır. Halbuki hem gebeler hem de çocukların yeterli ve dengeli beslenmelerini sağlamak için az ve sık yemeleri gerekmektedir. Kan şekerinin dengelenmesi de bu sayede gerçekleşir. Aynı zamanda ufak öğünler, yeme güçlüğünü azaltır. Böyle durumlarda sıvıları ara öğünlerde almakta fayda vardır.

• Güne mutlaka kahvaltı ile başlanmalıdır. Kızartmalar, yağlar içeren kahvaltı yerine peynir, süt, yumurta, zeytin, domates, salatalık gibi protein içeriği olan bir kahvaltı daha doğrudur. Bu kahvaltı bazen süt ve tam tahıldan oluşan gevrekler veya yulaf ezmesi, meyveden oluşabilir.

• Protein içeren gıdalar sıcak havalarda ayrı bir önem taşımaktadır. Hem gebelerde hem de büyüme ve gelişmenin devam ettiği çocuklarda her türlü et, yumurta, süt, yoğurt, peynir gibi proteinli gıdalar vazgeçilmezdir. Ancak bu gıdalar sıcakta çok kolay bozulabilir, gıda zehirlenmelerine yol açabilirler. Bu nedenle bu gıdaları satın alırken soğuk zincirin kırılmamış olmasına dikkat etmek ve etiketteki son kullanım tarihine mutlaka uymak gerekir. Bu yiyecekler piştikten sonra sıcak havalarda iki saatten fazla dışarıda bekletmeden buzdolabına alınmalıdır. Güvenilir olmayan yerlerde bu yiyecekler tüketilmemelidir. Çocuklar sıcak havalarda çok daha fazla dondurma yemek isteyeceklerdir. Açıkta satılan dondurmalara güvenmeyiniz. Mayonez, kaymak, krema, tavuk gibi besinlerin çabuk bozulabileceğini unutmayınız.

• Izgara, haşlama veya fırınlama yöntemi bu besinlerin pişirilmesi için daha uygundur. Yoğurt hem bağırsak florasını düzenleyen probiyotik bakteriler içermesi nedeniyle hem de iyi bir kalsiyum ve protein kaynağı olduğu için tercih edilebilir. Üstelik soğuk olduğu için ferahlık verir. Yoğurtla yapılan soğuk çorba sıcak günlerin en iyi tercihlerinden biri olabilir.

• Kilo fazlalığı olmayanlar tatlı yemek istediklerinde az şekerli yapılmış sütlü veya meyveli tatlıları, kompostoları tercih etmelidirler.
Sağlıklı ve güzel bir yaz için sağlıklı beslenelim.