Uluslararası öğrencilerin sayıca fazla olduğu “Modernleşme, Ulus ve İletişim” adlı yüksek lisans dersimin son haftasında çizgi filmler üzerinden ulusal kimliğin yeniden üretimini ele aldık.
Türk milliyetçiliğinin yeniden üretimi bağlamında Pepee’nin yağlı güreş yaptığı bölümü izleyip tartışırken bu animasyondaki cinsiyet rollerinin sorunlu temsiline de değinmeden edemedik tabii, ama o ayrı bir yazının konusu. Dersi alan Rus öğrencim Galina sayesinde, o son derste Masha ve Ayı Medved ile tanıştım. Galina, Rus ulusal kültürünün bu animasyonda nasıl sunulduğunu bize anlattı. Eve gider gitmez Masha ve Medved’in pek çok bölümünü youtube’dan oğluma ve kızıma izlettim.
O günden beri her akşam büyük bir keyifle ailecek Masha ve Medved izliyoruz. Yalnızca Ekin ve Devrim değil, Ulaş ve ben de müptelası olduk diyebilirim.
Masha çok sevimli ama sevimli olduğu kadar da haşarı bir parmak çocuk. Tüm dostları hayvanlar. Olgun, sevecen ve sorumluluk sahibi ayı Medved ile Masha küçük bir kulübede yaşıyorlar. Ayı Medved Masha’nın yeri geldiğinde babası, yeri geldiğinde öğretmeni. Afacan Masha’nın sebep olduğu tüm problemleri bir şekilde çözüyor. Rus kültürünün çeşitli unsurları bölümler içinde zaman zaman göze çarpıyor. Animasyonda konuşma ve diyalog neredeyse yok, nadiren Rusça bazı konuşmalar geçiyor ama bu dili bilmemek izlerken problem yaratmıyor.
Hikaye tamamen aksiyona dayalı olarak ilerliyor. Cinsiyet rollerinin sorunlu bir temsili söz konusu değil. Anlatıda iyi ve kötü, güzel ve çirkin gibi keskin ikili karşıtlıklara dayalı çatışmalara yer yok. Kötülük, korku, üzüntü yok, bolca yaramazlık ve neşe var. Bu bakımdan animasyon 2-6 yaş grubu için tam da biçilmiş kaftan.
Çok kısaca araştırınca gördüm ki bu Rus yapımı animasyon 2009’dan beri yayındaymış. Her biri 7’şer dakikalık 43 bölümün hepsine youtube üzerinden erişilebiliyor.
Animasyonun resmi İngilizce sitesinde yer alan 5 Haziran 2014 tarihli habere göre Masha ve Ayı Medved’in küresel haklarını elinde bulunduran Ink Brands, animasyonun Avrupa çapındaki yayınlarını genişletmek için, dünyanın en büyük küresel yayıncılık şirketi olduğu ilan edilen Egmont Publishing ile anlaşmış. İlgili haberde içlerinde İngiltere, Almanya ve Türkiye’nin de bulunduğu pek çok Avrupa ülkesinde boyama kitapları, öykü kitapları, çıkartma kitapları, Masha ve Ayı Medved Dergisi gibi pek çok ürünün pek yakında pazarlanmaya başlanacağı duyurulmuş.
Masha ve Medved’in Rusya’da çok büyük bir pazarı olduğu ve Kinder, Orkla ve Ferrero gibi markaların bu animasyonun lisansıyla pek çok ürün pazarladığı biliniyor. Masha ve Medved furyasının çok yakında Türkiye’yi saracağı belli. Benden söylemesi.