JAMA Pediatrics’te yayınlanan yeni bir araştırmaya göre cep telefonları, tabletler, ve bilgisayarlar çocukların ve gençlerin gece boyu uykusuz kalmalarına neden oluyor. 6-19 yaş aralığında yüzlerce öğrenci üzerinde yapılan araştırmanın sonuçları kullanımda olmasalar bile bu cihazların uykusuzluk, kalitesiz uyku gibi sonuçlara neden olduğunu açık bir şekilde ortaya koyuyor.

0910_habergorseli04Uyku zamanı yakınlarında kullanılan teknolojik cihazlar ile kalitesiz uyku arasında kesin ve istikrarlı bir bağ kurulduğunu ifade eden bilim insanları, kurdukları bağın bu cihazların kullanılması nedeniyle uykuya geçiş süresinin uzamasıyla kısıtlı olmadığının da altını çiziyor. Asıl problem, telefon-tablet ya da bilgisayar kullanımının zeka ve duyguları aşırı uyarması. Cep telefonu ve tabletlerin yaydığı ışık bedenin doğal zamanlamasını ve uyarım sistemini de olumsuz etkiliyor. Sonuçta bu faktörlerin tümü, uyku kalitesini olumsuz etkiliyor.

Çalışma sonuçlarına göre tüm çocukların yüzde 72’si, ergenlerin ise yüzde 89’unun uyku ortamlarında en az bir adet dijital cihaz var. Bu cihazların pek çoğu da uykuya geçmeden çok kısa süre önceye kadar kullanılıyor.

6-13 yaş aralığındaki çocuk ve gençlerin dokuz ila 11 saat civarında günlük uykuya ihtiyaçları olduğu hatırlatılan araştırma sonuçlarında, ekran bazlı cihazlar ile uyku arasındaki bu olumsuz ilişkinin genel halk sağlığı başlığı altında incelenmesi gerektiği vurgulanıyor. Sonuç bölümünde öğretmenlerin, sağlık çalışanlarının, ebeveynlerin ve çocukların bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiği ifade ediliyor.

0910_habergorseli01Ekransız odalar

Birçok çocuk, okul günleri dahil olmak üzere ihtiyaçlarından daha az uyuyor. Üstelik uyudukları zaman da sağlıklı bir uyku söz konusu değil. Bu nedenle, şiddetle önerilen, uykuya geçmeden en azından yarım saat önce tüm cihazlarla ilişkinin tamamen kesilmesi. Bu, beynin yavaşlaması ve bedenin uykuya hazırlanması için olmazsa olmaz bir kural. Bir diğer uyarı da yatak odalarının “ekransız odalara” dönüştürülmesi. Telefonunuza bakmıyor, tabletinizi kullanmıyor olabilirsiniz; ama aktif olan cihazların olumsuz etkisinden kurtulduğunuz anlamına gelmiyor bu.

Peki, kaliteli bir uyku için neler yapılmalı? Farklı bir yazının konusu olabilecek bu başlığı, şimdilik adı geçen araştırmada yer alan üç öneri ile kısıtlayalım:

  • Günlük tutun: Çeşitli düşünceler ve kaygılar geceleri zihninizi daha çok yorabilir. Düşüncelerinizi bir kağıda dökmek zihninizi boşaltıp, sizi rahatlatacaktır.
  • Zihin egzersizleri yapın: Gözlerinizi kapatın ve 1004den geri sayın.
  • Sadece rahatlamaya çalışın: Yavaş ve derin nefesler alın. Sonra nefesinizi verin… İyi ve kaliteli uykular.

Kaynak: Time For Kids