Günümüzde gıda etiketleri tüketicilerin gıdanın içeriğinin sağlıklı olduğunu düşünmesi için tasarlanıyor.
Amerika’da yapılan bir ankette Amerikalıların çoğu sağlıklı gıda seçimleri yaparken bu etiketleri yararlı bulduğunu söylüyor.
Üretici firmaların satışa sunduğu ürünlerin içeriğini gösteren “bu etiketlerde yazanlar ne kadar doğru ve etiketlerde kafa karıştıran bazı kelimeler aslında ne anlama geliyor?” sorusuna cevaben gıda etiketleme rehberi temel alınarak bir liste hazırlandı.
1. “-dan yapılmış…”
Siz: İçerik etiketinde yazan gıdadan bol miktarda olduğunu düşünürsünüz.
Fakat şu anlama gelir: Söz konusu gıdadan çok az miktarda vardır.
Akıllıca alışveriş yapın: Etiketteki bileşen listesinde söz konusu gıdayı bulun ve içeriği katkısının ne kadar olduğuna bakın.
2. “Doğal”
Siz: Gıdanın işlenmemiş olduğunu düşünürsünüz.
Fakat şu anlama gelir: Muhtemelen ilave renklendiriciler, yapay tatlar, tatlandırıcılar ya da sentetik maddeler içermeyebilir. Fakat bir gıdayı işlenmemiş olarak tanımlamak yanlıştır, çünkü artık tamamen ‘doğal’ bir ürün bulmak zordur.
Akıllıca alışveriş yapın: Etikette yazılı olan içeriğin ne kadar uzun ve maddelerin ne kadar çok olduğuna bakın. Maddeler daha az ise, genellikle o gıda daha az işlem görmüş demektir.
3. “Az şekerli”
Siz: Gıdanın çok az şekerli olduğunu düşünürsünüz.
Fakat şu anlama gelir: Hala içeriğinde şeker ya da yapay tatlandırıcılar var.
Akıllıca alışveriş edin: İçeriğinde sonu “-oz” ile biten bileşenler şeker ve tatlandırıcı içeren gıdaların belirleyicisidir. Almayın.
4. “Hafif” ve “azaltılmış”
Siz: İçeriğinde sadece birkaç kalori, yağ ve sodyum olduğunu düşünürsünüz.
Fakat şu anlama gelir: Ürün orijinal versiyonunda bulunan söz konusu bileşenlerden miktar olarak daha azını içerir. Örneğin, orijinal versiyonunun yarısı kadar yağlı veya üçte biri kalori içeriyorsa bu gıdalar “hafif/ az” olarak etiketlenebilir. Bu arada, üreticiler ürün içeriğinde azaltılmış bir bileşenden bahsediyorsa, bu aslında asıl gıdalardan yüzde 25 daha az o maddeden oluştuğu anlamına gelir.
Aklınızda tutun: Eğer şirketleri gıdalarda yağ ve tuz kullanmadığını söylüyorsa, bu, aslında yiyecekleri lezzetli hale getirmek amacıyla tuz yerine şeker ve katkı maddeleri kullandıkları anlamına gelir.
5. “Lif oranı yüksek”
Siz: İçeriğinde doğal lif bulunduğunu düşünürsünüz.
Fakat şu anlama gelir: Bir gıdanın lif açısından yüksek kabul edilebilmesi için içeriğinde 5 gram lif bulunması gerekir. Bununla birlikte, gıdalarda kullanılan lif doğal olmayabilir.
Akıllıca alışveriş yapın: Etiketinde tam tahıllı yazan ürünü arayın. Eğer etikette üç tahıl kaynağından biri varsa, büyük ihtimalle üründe doğal lif kullanılmıştır.