Her ne kadar havalar alışık olmadığımız bir şekilde bize yağmur, çamur ve rüzgâr getiriyorsa da sıcak yaz ayları bezi atmak için en ideal zamanlar.

Çınar’a (ki çocuğun yapısı ve halet-i ruhiyesi de mühim tabii) 10 aylıkken kakasını tuvalete yapmayı alıştırmaya başlamış ve 2 yaşına basmadan bezden tamamen kurtulmuş bir anne olarak ahkâm kesmeyi ve hatta birazcık da saçmalamayı kendimde hak gördüm. Uzman olmadığım için nasıl yapıldığını bilemiyorum ama ben de hemen her anne gibi içgüdülerimi dinlemiştim.

İşte bezden kurtulmak için birkaç iyi gerekçe:

1. Hele ki yaz aylarında bebeklerin popoları hem nemden hem de sıcaktan hemencecik kızarıveriyor. Pişik ve hatta yara bile olabiliyor. Bezi bırakmak / bıraktırmak için iyi bir neden.

2. Bildiğim ve yeğenimde deneyimlediğim kadarıyla sanıyorum ki bazı bebek bezlerinin ve bezle birlikte sıkça kullanılan pişik kremlerinin içindeki maddeler kuku kapanmasına sebep oluyor.

3. Yine kız bebeklerin daha çok etkilendiği bir durum olarak kakanın bezin içinde kukuya bulaşması enfeksiyon riskini arttırıyor.

4. Ekonomik olarak %100 zararlı. Neden şirketler kazansın ki…

5. Erkeklerde sperm sayısının düşüşüne de etkisi olduğu söyleniyor. Bunda da bez içinde kalan yumurtalığın sıcaklığının artışı gösteriliyor. Belki yeni nesil bebek bezlerinde bu sorun aşılmıştır bilemem lakin yine de riske almamakta yarar var sanki.

6. Okuduğuma göre Kanada ve ABD’nin bazı eyaletlerinde en azından kullan at bebek bezi kullanımı azalmaya başlamış. Çok havalı değil mi?

7. Bezi bıraktıktan sonra kısa bir süre sıkıntı çekip sonra bir anda feraha erdiğinizi hissedeceksiniz. Çünkü artık bir şekilde size tuvalete gitmesi gerektiğini anlatabilen bir çocuğunuz olmuş olacak. Siz de onunla gurur duyacak ve biraz daha büyüdüğünü hissedeceksiniz.

8. Bez kullanınca ister istemez ıslak mendiller de çok kullanılıyor. Tuvalet eğitimiyle birlikte (bazı olağanüstü durumlar dışında) ıslak mendil yerine suyu ve tuvalet kağıdını daha çok kullanmaya başladığınızı fark edeceksiniz. Islak mendillerin de hem doğaya hem de bebek/çocuk cildine pek dost olduğunu söyleyemeyiz herhalde.

9. Her yıl bebek bezi üretimi için kesilen ağaç sayısı 7 milyondan fazlaymış. Eh tabii, imalat sırasında atık su da üretiliyor. Bezi bırakmak için iyi bir gerekçe sanki.

10. Doğada en zor çözülen maddelerden biri bebek bezi. Bir bebek bezinin çözülmesi 500 yılı buluyor, bir sene içinde bir bebeğin kullandığı bez sayısı ise yaklaşık 3200 civarında bir rakama tekabül ediyor. Varın gerisini siz hesap edin.

Biraz ahkâm:

Bazen düşünüyorum pedagogların bir kısmının acaba bebek bezi şirketleriyle anlaşması mı var diye. Çünkü bir kısmı bezi bırakmanın bir yaşı olduğu konusunda aileleri korkutabilecek kadar ısrarcı. Oysa, çocuk sizin ve onun ne zaman neye hazır olduğu konusunda her şeyi siz daha iyi bilirsiniz. Onun hareketlerini izleyip ne zaman ve hangi koşullarda tuvalet eğitimine hazır olduğunu yine siz bilecek ve ona göre de hareket edeceksinizdir.

“Siz buna ne zaman hazır olacaksınız” kısmının da deneyimlerimden yola çıkarak önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü her bebek/ çocuk aynı zamanda kendine özgü bireyler değiller midir? Biz tuvalete kitapla giriyor, resimlerine bakıyor bir sürü şey de öğreniyorduk. Çınar şimdi neredeyse 3 yaşında. Bezle alakamız tamamen kesileli neredeyse 1 yıl oluyor (soğuk kış gecelerinin bazılarında bağlıyordum) Bazen hala tuvalete giderken “anne bana kitap okusana” diyor.

Üstelik kullan at bebek bezi kullanmayan büyüklerimiz bebek bezi yıkamak dert olduğundan bize daha erken bıraktırmamışlar mı?