Epizyotomi, vajinal açıklığı genişleterek doğumu kolaylaştırmak, perinenin tonüsünü korumak, sistosel, rektosel, desensus uteri, istenmedik yırtıkları önlemek, fetüs başının kolay, hızlı ve tehlikesiz doğumunu sağlamak amacı ile doğum eyleminin ikinci devresinde perineye yapılan cerrahi insizyondur. Ülkemizde doğumu kolaylaştırmak amacıyla tüm primigra vidalarda rutin, multigravidalarda ise perinenin rijit olduğu durumlarda yaygın olarak uygulanmaktadır.

Bebeğin başının (ya da makat gelişte makatı) çıkmasına yakın lokal anestezi uygulanarak perine iyice gerilip soluklaştığında vajina girişi alt ucundan başlayan ve doktorun seçimine göre ya 45 derece açıyla yana uzanan (sağ veya sol medyolateral tip) ya da perinesinin yapısal özelliklerine göre (yüksek perine) direkt olarak anüse doğru inen (medyan tip) bir kesi uygulanır. Keside perinedeki cilt ve cilt altı dokusu kesilir. Kesinin uzunluğu anne adayının perinesinin yapısal özellikleri, perine kaslarının durumu ve bebeğin çıkan kısmının özelliklerine göre değişir. Kesi sonrası perineyi koruyucu manevralarla bebek doğurtulur. Plasentanın çıkmasından sonra gerekirse lokal anestezi işlemi tekrarlanarak perinedeki bu kesi usulüne uygun olarak kendiliğinden eriyen dikiş materyaliyle dikilir.

ENDİKASYONLARI:
Anne adayının perinesinin dar olduğu, perine kaslarının aşırı gerildiği, bebeğin başının perineden çıkarken zorlanacak kadar büyük olduğu durumlarda epizyotomi uygulaması perinenin aşırı yırtılmasını ve uzun vade komplikasyonların engellenmesi için yapılmalıdır.

Ayrıca vakum ve forseps gibi müdahaleli uygulamalarda, makat gelişinde, doğumun hızlı gerçekleşmesinin gerektiği durumlarda (fetal distres gibi) ve prematür doğumlarda epizyotomi açılmalıdır.

KOMPLİKASYONLARI:
Nedbe oluşumu, ağrı, hematom, dikişlerin kendiliğinden açılması,enfeksiyon ve disparoni gelişebilir.