Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’ın Diyarbakır’da Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile buluştuğu tarihi gün, kavşak açılışında hükümet üyelerinin oturduğu protokolün yakınına gelerek, “Sayın Başbakanım biz SSPE’li çocukların aileleriyiz”, “Sayın Başbakanım bu çocuklar ölecek biliyorsunuz” diye bağıran bir grup dikkat çekti.

Güvenlik güçleri kalabalığın önüne set çekmeye çalışırken, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, çocuklardan bazılarını protokole aldırdı. Aileler, “Sayın Başbakanım, bu çocuklar ölecek, biz bir dosya vermek istiyoruz” diye seslense de bu girişim, henüz sonuç vermedi.

Ailelerin yaşatmak için çabaladığı çocuklar, Sağlık Bakanlığı’nın bir dönemler uyguladığı belirtilen yanlış politikalar sonucu kızamığa bağlı olarak gelişen ölümcül SSPE hastası olan çocuklar. Hükümet üyelerine seslenen anne ve babalar ise SSPE Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin üyeleri. Türkiye ’de 1400’ten fazla SSPE hastası bulunuyor. Hasta sayısı en fazla Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da görülüyor.

Dernek Başkanı Ercan Akto, Başbakan Erdoğan’ın kaldığı otelin önünde gece geç saatlere kadar beklemesine rağmen elindeki dosyayı veremediğini belirtirken, Bakan Fatma Şahin’e verilen telefon numarasına da dönüş yapılmadığını söyledi.

İletemedikleri talepler

Akto’nun ulaştırmak istediği dosyada SSPE hastası çocukların günlük yaşamını kolaylaştıran bazı talepler vardı. Akto, “Birinci talebimiz hastalığa çare bulunması. Bu hastalıkla ilgili iki proje var. O projelere ödenek ayrılması gerekiyor. Sadece Diyarbakır’da 300’ün üzerinde hasta çocuk var. Geçen ay Silvan’da hastalanan bir çocuk 7 ay içinde öldü. Bu çocukların hayata tutunması için projeler yapılmalı” dedi. Bir başka isteklerinin ortopedik yatak olduğunu söyleyen Akto taleplerini şöyle anlattı:

“Bu çocuklar yoksul kesimden ve hijyenik ortamları yok. Bazı evlerde banyo bile evin dışında. Gerekirse TOKİ konutlarından bu çocukların hijyenik ortamda kalması için daire verilebilir. Hastalık için kullanılan tüm tıbbi malzemelerin, ilaç ve giderlerin dahil oldukları sosyal güvenlik kurumu tarafından ödenmesi gerekiyor. Tekerlekli sandalye için geçen yıl verilen 500 TL, 250 TL’ye indirilmiş. Elektrikli, tekerlekli sandalyeler geçen yıl 1000 TL’nin üzerindeydi. Hastaların ihtiyacı olan ambulans temininin sağlanması ve 24 saat bakım sağlayan tedavi merkezlerinin kurulması da gerekiyor. Ayrıca engellilerin kullandığı araçlarda vergilendirme düşürülmeli. Fizyoterapistlerin evlere gitmesi lazım. Diyarbakır’ın merkezinde bunu sağladık. Ama merkez dışında fizyoterapist gitmiyor.”

‘Yeniden artış var’

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Cengiz Günay ise SSPE hastalığı ile ilgili bölgede çalışmalar yürüttüklerini belirterek uyarıda bulundu:

“1990’lı yıllarda yapılan aşılamalara ve hastalığa yakalanan çocuklara ilişkin arşiv bilgilerine rastlayamadık. O yıllarda sağlık ocağı, çalışan personel sayısı ve aşılama programı da yetersizdi. Buna bağlı olarak birçok çocuğun aşılanmadığını tespit ettik ama belgeler olmadığı için sayıya dökemedik. Aşılama bugün de yine sağlıklı uygulanmıyor. Yeniden kızamık hastalığı görülmeye başlandı.”

radikal‘den Rifat Başaran’ın haberidir.