Gayrimüslim okullarında okumak isteyen öğrencilerin kayıtlarının okul tarafından alındıktan sonra, il milli eğitim müdürlüğüne gönderilip, kaydın kabul edilip edilmeyeceğine milli eğitim müdürlüğünün karar verdiği ‘soy kodu‘ uygulamasına geçtiğimiz günlerde son verildi. Artık öğrenci kayıtlarına okul müdürleri karar verecek.

İl milli eğitim müdürlüklerinin, öğrencinin gayrimüslim olup olmadığını, nüfus müdürlükleri aracılığıyla tespit ettiği ve Türkiye’de her vatandaşın devlet kayıtlarında ‘soy kodu‘na göre fişlendiği ortaya çıkmıştı. Patrikhaneler tarafından vaftizli olan çok sayıda öğrencinin kaydının reddedilmesinin de ‘soy kodu‘na dayandığı anlaşılmıştı.

Agos gazetesinden Uygar Gültekin ve Baruyr Kuyumcuyan’ın haberine göre HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, parlamentonun açılışında Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’yla görüşerek, sorunun çözümü için yasal değişikliğe ihtiyaç olmadığını, genelgeyle çözüm bulunabileceğini aktardı.

Görüşmenin ardından Bakan Avcı’nın talimatıyla, bakanlık bürokratları ve Paylan, ‘soy kodu’ uygulamasının çözümü ve Türkçe kültür derslerinin öğretmen atamalarıyla ilgili düzenleme için çalışma yaptı. Hazırlanan genelge, Avcı tarafından imzalandı.

Avcı’nın imzaladığı genelgeye göre, çocuklarını okula kayıt yaptırmak isteyen veliler, çocuklarının gayrimüslim olduğunu beyan eden bir dilekçeyle okula başvuracaklar. Kaydın yapılıp yapılamayacağına, okul müdürü karar verecek ve ‘soy kodu’ araştırması yapmayacak.

Yeni genelgeyle birlikle bu okullarda görev yapan Türkçe ve sosyal bilgiler öğretmenlerinin atamaları da okul müdürlerinin tavsiyesine göre gerçekleştirilecek.

2013 yılında ortaya çıkarılan ‘soy kodu‘ uygulamasıyla Türkiye vatandaşlarının, etnik kökenlerine göre kodlandığı ortaya çıkmıştı. Okul kaydı yapılmayan bir öğrencinin ailesi, uygulamayı mahkemeye taşımış ve mahkeme, uygulamanın hukuka aykırı olduğuna karar vermişti.

***

diken.com.tr