Dişler çıktı, eli de tutar oldu. Bir an önce diş fırçalamayı öğrenmesi gerekiyor. O da ne, yoksa direniyor mu? Diş fırçalamayı öğretmek yetmiyor, sevdirmek de gerekiyor çocuğa… Peki bunu nasıl yapmalı?

1. Fırçalarken görsün
Çocuğunuzun sizi kendi dişlerinizi fırçalarken görmesini sağlayın. Onun en yakın rol modeli sizsiniz. Sizin yaptıklarınızı izleyip taklit ediyor. Dolayısıyla yaptığınız, hele eğlenerek yaptığınız her şey onun için çok cazip. Aynanın karşısına geçip birlikte dişlerinizi fırçalayın. Henüz kendi başına yapamadığı zamanlarda bile, önce kendi dişlerinizi fırçalayın, sonra onun fırçalamasına yardımcı olun.

2. Cesaret verin
İlk zamanlarda kendi dişlerini fırçalamayı beceremeyecek. Ama zamanla öğrenecek. Bu nedenle olabildiği kadar erken bir zamanda kendi dişlerini fırçalaması için ona fırsat verin. Siz fırçalarken izlediği gibi, arada bir “hadi git dişlerini fırçala” diyerek tek başına banyoya gönderin. Sonra kontrol edersiniz gerekiyorsa, ama bunun bireysel ve bağımsız bir iş olduğunu da anlamasını sağlamalısınız.

3. Eğlenceli hale getirin
Diş fırçalarken aptalca şarkılar söyleyin. Fırçalamayı oyuna dönüştürün. Bir emir-komuta işi olmak yerine, kendi başına da oynayabileceği bir oyun olarak görmesini sağlayın.

4. Düzenleyin
Her gün, yemekten sonra yapması gereken bir rutin olduğunu anlamasını sağlayın. Bu da ona yukarıdaki gibi eğlenceli yöntemlerle yemekten sonra diş fırçalamasını hatırlatmakla olur.

5. Dişçinizden yardım alın
Çocuğunuzun dişlerini en doğru nasıl fırçalayacağı, nasıl bir macun ve fırça kullanacağı konusunu bir dişçiye mutlaka danışın. Ayrıca arada bir dişçiye götürerek kontrol de ettirin.

6. Fırçasını kendisi seçsin
Diş fırçasının rengini, hangi sevimlilikte olacağını vs. kendisinin seçmesini sağlayın. Bir markete götürüp en doğru seçenekler arasından bir grup göstererek yapabilirsiniz bunu. Teknik özelliklerini dişçinizle konuşarak siz belirleyin, ama bırakın şekli şemali onun seçimi olsun.

7. Xlytiol diş macunu
Doğal şeker alkolü içeren xylitol çocukların hem diş macununun tadını sevmesini sağlıyor, hem de dişlerine zarar vermiyor. Amerikan Çocuk Diş Sağlığı Akademisi tarafından da tavsiye edilen bu katkı maddesi tartar ve çürük oluşumunu engellemeye de yardımcı oluyor.

8. Açıklayın
İnatçı çocuklar söz konusu olduğunda neden dişlerini fırçalaması gerektiği konusunda açıklamaya da ihtiyaç duyabilirsiniz. Kısaca geçiştirmek üzere onu ciddi ciddi karşınıza alıp diş fırçalamanın yararlarından ve fırçalamazsa ne olabileceğinden bahsedin.

9. Fırçalama süresi
Kendi başına diş fırçalamaya başladığında yeterince fırçaladığından emin olmak ve bu süreyi onun da öğrenmesini sağlamak için müzikli bir zamanlayıcı kullanabilirsiniz. Müzik başladığında fırçalamaya başlar, bittiğinde ise işi bitmiştir.

10. Sabırlı olun
Bunların her birini defalarca denemeniz gerekebilir. Bu nedenle sabırlı olun. Fırçalamak konusunda baskıcı olmanız ve sinirlenmeniz çocuğu diş bakımından soğutmak dışında bir işe yaramaz.

Kaynak: nannyneeded.org