Okul öncesi çocuklara müzik dersleri veren Viola Pellegrini, çocukların başka kültürlere ait müziklerden neler öğrenebileceklerini anlatıyor. Ayrıca her türden müzik dinlemenin yetişkinlere de iyi geleceğini söylüyor. Alıntılıyoruz…
9 yıl önce İtalya’dan California’ya kendi Amerikan rüyamı yaşamak için uzun bir yolculuğa çıktım. Ailemi, kültürümü, dilimi geride bırakıp, müzik öğretmeni olma isteğimi Amerika’da gerçekleştirmeye karar verdim. Yıllar hızla geçerken, kendi kültürümden giderek uzaklaşıp başka bir kültürel çevrede nasıl değiştiğimi, dönüştüğümü gördüm. Birkaç yıl önce ailemi ziyaret ettiğimde çaldı uyarı zilleri. İtalyanca konuşmayı bile unutmaya başlamıştım. Elimden gelenin en iyisini yapmaya karar verdim ve İtalyanca halk şarkıları ve danslar öğrenmeye koyuldum. Öğrendiklerimi okulda öğrencilerimle de çalışıyordum. Çocuklar sözlerini anlamasalar da şarkılara bayıldılar. Danslarda ise kendilerinden geçtiler. Hepsinin okul öncesi yaşta olduğunu söylemeyi unutmuş muydum?
Müziğin evrensel bir dili olduğuna dair önermeyi sıklıkla duymuşsunuzdur. Hiçbir önermenin doğruluğuna bu kadar inanmadığımı söylemeliyim. Çocuklar müzik duyduklarında, kaynağı ne olursa olsun alkış tutmaya ve kendilerince dans etmeye başlarlar. Çocukların müziğe olan doğal ilgileri dolayısıyla, dünyanın her yerinde müziğin sahip olduğu neşe ve keyfi yaygınlaştırabilirsiniz.
Evde ve okulda genellikle tek bir dil konuşulur. Bu koşullar altında çocuğa yabancı dillerde müzik dinleterek çocuğun başka dillere ve kültürlere olan aşinalığını arttırmak mümkündür. Küçük çocuklar kendiliklerinden katılırlar müziğin diline, onu bir anda keşfeder ve denerler, yansılar ve onunla hareket ederler. Şarkıları öğrenirken bir yandan da o şarkının içinde oluştuğu dili ve kültürü öğrenmeye başlarlar, böylece dil yetenekleri de çabucak gelişir. Başka kültürlerin danslarını öğrenirlerken de, fiziksel yeteneklerini geliştirir toplumsal ve duygusal olarak da daha özgüvenli insanlar olarak büyürler.
Ayrıca başka dilde bir müzik dinlemek çocukları yaptıkları her şeye daha kolay konsantre olmaya teşvik eder. Bunun yararını zamanla anlarsınız. Çocukları başka kültürlerle ne kadar erken tanıştırmaya başlasak o kadar iyi bir şey yapmış oluruz. Bunun en iyi yolu da müziktir. Bu şekilde kimilerinin söylediğinin aksine kafalarını karıştırmak bir yana, pek çok konuda dünyayı daha esnek kodlarla öğrenmelerini sağlarız. İkinci, üçüncü bir dil öğrenmek yalnızca çocukların değil, yetişkinlerin de bilişsel yeteneklerini geliştirmelerini sağlar. Çünkü bu şekilde daha esnek bir düşünme sistematiğine sahip olursunuz. Aslına bakarsanız eğer esnek düşünebilen bir insansanız, anadilinizi de daha güzel konuşursunuz. Neyse, özetle başka kültürlerin müziklerini dinlemek çocukları dünyaya açılmak konusunda daha cesur ve kavrayışlı kılar.
Eğer çocuklara dinletebileceğiniz müzikler konusunda bir rehbere ihtiyaç duyuyorsanız şu adresleri öneririm.
Mama Lisa’s World International Music and Culture başlığını taşıyan www.mamalisa.com sitesi süper bir kaynak.
Ayrıca Putumayo Collection’da nitelikli dünya müziği örnekleri bulabilirsiniz.