Türkiye Satranç Federasyonu tarafından düzenlenen ve 22 Ocak’ta Antalya’da başlayıp, 27 Ocak’ta sona erecek Türkiye Küçükler, Yıldızlar ve Emektarlar Şampiyonası’nda 81 ilden 2 bin 524 sporcu yer alıyor. İl merkezlerinin yanı sıra ilçe ve köylerden sporcuların da katıldığı şampiyonada dikkat çeken bir ekip var: Şanlıurfa’nın Siverek ilçesine bağlı Taşan Köyü takımı!

Köy okulunun beden eğitim öğretmeni 27 yaşındaki Melih Özcan’ın Kocaeli’nin Darıca Belediyesi’nden hediye olarak satranç takımları göndermesiyle başlayan bir sürecin sonunda, il genelinde dereceye giren öğrencilerinden altısı, Antalya’da düzenlenen Türkiye Şampiyonası’nda köylerini temsil ediyor.

İki yıl önce Şanlıurfa’nın Siverek İlçesine bağlı Taşan Köyü’ne atanan Melih Özcan, aslen Tekirdağlı bir öğretmen. İlçeye 35 kilometre uzaklıktaki köy okulunda yeteri kadar spor malzemesi bulamayan Özcan, önce kendi satranç takımıyla çocukların ilgisini çekip, gördüğü ilgi karşısında Okul Müdürü Mustafa Karadağlı’nın yardımıyla Darıca Belediyesi’e ulaşmış ve köye 50 satranç takımı hediye edilmesini sağlamış. O günden itibaren de 49 hanelik köyde satranç oynanmaya başlanmış.

Çocukların yazın mevsimlik işçi olarak başka şehirlerde çalıştığını belirten Özcan, “Çocuklar yazın domates tarlalarında çalışıyor, kış aylarında ise hayvancılık yapan ailelerine yardım ediyor” diye durumu aktaran köy öğretmeni, çocukların yaşlarına göre zor işlerle meşgul olduklarını ifade edip, şunları söylüyor:

“Bazen hayvanlarla ilgilendikleri için okula gelemiyorlar. Bu zorluklar arasında satranç onların kurtarıcısı oldu. Okulda açtığım kursa onların deyimiyle ‘ineklerin yanından’ koşturarak geldiler, hiç ders kaçırmadılar. Bazıları okula gelmediği halde okuldan sonraki kurslara katılmayı ihmal etmedi. Böylece köyde herkes biraz ucundan satrancı kabullendi.”

Köyün ödüllü oyuncuları
Bu zamana kadar köylerinden dışarı sadece çalışmak için çıkan çocukların artık birer sporcu olarak turnuvalara katıldığını söyleyen Melih Özcan, satrancın çocuklara katkılarına dair şunları aktardı:

“İlk turnuvada derece yapamadık. Çünkü alışveriş merkezinde yapılan turnuvada yürüyen merdivenler, oyun salonları, restoranlar onların dikkatini çok dağıtmıştı. İkinci turnuvamız Şanlıurfa’daki şampiyonaydı ve iki öğrencimiz madalya kazandı. 8 yaşındaki Mustafa Akfırat il birincisi, 12 yaşındaki Sabri Beyaztoprak il üçüncüsü oldu. Köy okulumuzun kazandığı ilk ödüllerdi bunlar. Benim de öğretmenlik hayatımın ilk ödülleri oldu.”

Antalya’ya davet aldılar
Yaşadıklarını sosyal medyada paylaştıktan sonra Satranç Milli Takımı’nda yer alan Kıvanç Haznedaroğlu’nun kendisiyle iletişim kurduğunu aktaran Özcan, bu sayede Antalya’daki şampiyonaya katıldıklarını ifade edip, yaşadıklarına dair şunları söylüyor:

“Burada belki de hayatlarında bir daha göremeyecekleri bir ortamdalar. Çok mutlu ve bir o kadar şaşkınlar. 6 öğrencimiz burada yarışıyor. Öğrenciler ile ilgilenmek benim için çok yorucu oluyor ama onların yüzündeki gülümsemeyi görmek paha biçilemez”.

Görseller: Melih Özcan kişisel Facebook sayfası