Kopenhag’daki Frederiksvej Anaokulu’nun ilginç bir hikayesi var. Silüeti bir çocuğun ev çiziminden esinlenilerek Danimarkalı mimarlık firması COBE tarafından inşa edilen anaokulu çok binalı bir kompleks. Bir çocuğun hayal dünyasına ait bu çizim dış cephesinde koyu bir renk paletiyle bütünleştiğinde ürkütücü görünümüyle dikkat çekiyor.

Anaokulu, çocukların geleneksel ve kurumsal bakım ortamlarından uzaklaşmalarını sağlamak için tasarlanmış küçük bir köy görünümünde. Frederiksvej Anaokulu’nun küçük ölçekli köy atmosferine, bir binanın 11 küçük eve bölünmesiyle ulaşılmış. İki kış bahçesi etrafında çocuklara kendi oyunlarını yaratabilecekleri özel alanlar oluşturmalarını sağlayan anaokulu, içerisinde çocuklara parlak beyaz duvarları ve tavandaki geniş pencereleri ile bol bol gün ışığı sunuyor.

“Biz kendine özgü bir anaokulu yaratmak istedik. Bir çocuğun çizdiği ev resminde olduğu gibi basit ifadeleri oluşturmaya çalıştık. Örneğin, pencereleri çerçevesiz bir görünüme sahip olacak şekilde tasarladık. Çocuklarımızın büyümelerini, öğrenmelerini ve yaratıcılıklarını teşvik eden mümkün olan en iyi düzenlemeleri yaptık. Bugünlerde daha büyük anaokulları inşa etme eğilimi var. Ama bize göre, günün büyük bir bölümünü geçirdikleri anaokullarında çocukların küçük dünyaları için daha samimi alanlar yaratmak daha önemli.”

Frederiksvej Kindergarten_02_credit Rasmus Hjortshøj - COAST Studio

Frederiksvej_Kindergarten_07_credit_Rasmus_Hjortshøj_-_COAST_Studio