En sık olarak çeşitli sıradan hastalıkların (soğuk algınlığı, grip, ishal gibi) yan bulgusu olarak baş ağrısı görülür ve vücudun yorgun düşmesinin bir belirtisidir.

Yine sık olan sebepler arasında açlık, uzun süreli gürültüye maruz kalma, ters rüzgarlar (lodos), stres, uykusuzluk düşünülmelidir.

Sinüzit, diş çürükleri, göz bozuklukları, boyunda tutulma gibi kafaya yakın komşulukları olan organların sorunları baş ağrısına sebep olur. Tekrarlayan baş ağrılarından şikâyet eden çocuklarda bunlar araştırılmalıdır.

Nadir de olsalar, menenjit, kafa içi kanama, beyin tümörleri, ve vaskülit gibi ağır hastalıklar da ani baş ağrısı ile seyreder. Bu hastalarda görülebilen ek bulgular (yüksek ateş, şuur bulanıklığı, nörolojik muayene bulguları, romatolojik bulgular gibi) tanıda yardımcı olur.

Kafa içi basınç artışı da nadir görülen bir hastalıktır ve özellikle iyi tedavi edilmemiş orta kulak iltihaplarından sonra, yüksek doz A vitamini alanlarda, ergenlik çağındaki şişman kızlarda veya çeşitli ilaçlara bağlı olarak gelişir. Yüksek kan tansiyonu da baş ağrısına sebep olur.