Bugünkü önerilerin merkezinde mahallenin kamusal alanlarının etkin kullanımı var. Alan kamusal olunca kamuyu harekete geçirmek de lazım tabii…

– Parkları kullanın: Ne yazık ki Türkiye şehirleri parklar açısından pek zengin sayılmazlar. Var olanların büyük bir bölümü de yasak savmak nev’inden kullanışsızlar. Ama bu yalnızca kendi çocuğunuzla değil, mahalledeki diğer ebeveynlerle birlikte harekete geçip mahallenizdeki en az bir parkı istediğiniz şekilde düzenlemek için harekete geçmenize engel değil. Başlangıç olarak mahalledeki parkı komşu ebeveyn ve çocuklarla tanışma vesilesi olarak kullanmaya başlayabilirsiniz.

– Piknik yapın: Parkı toplu piknik alanı olarak kullanabilirsiniz elbette. İki üç çocuklu aileyle birlikte, bir öğleden sonrayı parkta piknik yaparak geçirin. Çocuğunuzun mahalleyle tanışması, sokakları, başka apartmanların bahçelerini oyun alanı olarak kullanmasını da kolaylaştırır.

– Okul bahçesi: Okullar yalnızca eğitim alanı değillerdir. Bahçeleri birlikte yapılacak etkinlikler için birebirdir. Okul bahçesindeki potayı ya da küçük futbol sahasını kullanmanın yollarını arayın.

– Sivil yaz okulu: Okulda öğretilmeyen şeyleri çocuklarla birlikte öğrenebileceğiniz açık havada düzenlenmiş küçük eğitim gezileri yapılabilir. Bunun için de yine çocuklu komşularla işbirliği yapılabilir.

– Açık hava moda defilesi: Alışveriş yapmaya gerek yok. Okul bahçesi ya da parkta yine başka komşularla birlikte düzenlenecek bir “çılgın kreasyonlar” partisi mahalleyi birbirine ısındıracaktır. Çocuklar büyükleri de birbirine ısındırır.

– Kuş gözlem: Sabah erkenden kalkıp mahalledeki park ve bahçelerde hangi kuşların yaşadığını ve ne tür sesler çıkardıklarını kayıt yapmak ve fotoğraf çekmek suretiyle yine kendi çocuğunuz ve onun arkadaşlarıyla birlikte örgütleyebilirsiniz.

– Duvar boyama: Mahalledeki nalburdan birkaç kutu boya alıp çocuklarla birlikte bir hafta sonu, mahallenin bir duvarına gönlünüzce şekil verebilirsiniz.

– Mahalle bahçesi: Belediyeyle görüşüp mahalleye ait bir parkın bir köşesinde birlikte sebze yetiştirebilir, sulama ve bakım işlerini çocuklar arasında nöbetleşe dağıtabilirsiniz.

– Fotoğraf gezileri: Pahalı makinelere gerek yok, çocuğunuzla birlikte küçük makinelerinizi alıp birlikte fotoğraf turları yapabilirsiniz. İlle de mahallede kalmanıza da gerek yok. Çapı genişletip, sonrasında gene bir parkın duvarlarında bu fotoğraflardan bir sergi bile yapabilirsiniz…

– Duvar gazetesi: Kendi çocuğunuzla birlikte komşuları da örgütleyip sokağın ya da mahallenin görünen bir yerine mahalleli çocukların yazıp çizdiklerinden oluşan bir duvar gazetesi çıkarmayı deneyebilirsiniz.