Uzun yıllar çok zayıf ve uzun vücutlarıyla tek model olarak satışa sunulan ve kız çocuklarını gerçekçi olmayan beklentiler içine soktuğu gerekçesiyle eleştirilen Barbie bebeklerin üreticisi Mattel firması, farklı vücut özelliklerine sahip üç yeni bebeğin satışa sunulacağını açıkladı.

Son yıllarda satışlarında büyük düşüş yaşayan firma, devrim niteliğindeki bu kararıyla birlikte artık “minyon”, “kıvrımlı” ve “uzun” Barbie bebekler ile tektipleştirilmiş kadın algısını yıkacak.

2006 yılında yapılan bir araştırmaya göre, Barbie ile oynayan kız çocuklarının vücutlarını sevmediği ve daha ince ve zayıf olmak istedikleri belirlenmişti.

2016 senesinin bir değişim haberi de Danimarkalı oyuncak üreticisi Lego’dan geldi. Lego, bu yıl itibariyle ilk kez tekerlekli sandalyeli bir figürü satışa çıkaracağını duyurdu.

Oyuncaklarda engelli bireyleri temsil eden figürlerin bulunması için çalışmalar yapan #ToyLikeMe, Change.org kampanyası ile 20 binden fazla imzaya ulaşmış; internet üzerindeki yoğun taleplerle birlikte Lego ve diğer önemli oyuncak üreticileri de engelli insanların pozitif tasvirlerine oyuncaklarında yer vermeye başlamışlardı.