Alman pediatristler, “sünnet yasağı” tartışmaları bitmeden şimdi de “küpe”ye el attı. Kulak memesini deldirmenin geri dönülemez bir yaralanma olduğunu öne süren pediatristler, “Küpe yasaklanmalı” dedi.

Alman pediatristler, çocukların vücut bütünlüğüne zarar verdiği iddiasıyla küpenin yasaklanmasını önerdi. Almanya’daki Frankfurter Sonntagszeitung sitesinde yayınlanan araştırmada “Bu tür operasyona maruz kalan çocukları engelleyin” mesajı verildi. Kulak memesini deldirmenin geri dönülemez bir yaralanma olduğu öne sürülürken art arda gelen açıklamalar, Almanya’daki Yahudi ve Müslümanlar arasında yaşanan sünnet yasağının da yeniden gündeme gelmesine neden oldu. Tüm bu tartışma, bir ailenin yaşadığı olayla alevlendi. Berlin’de doğum günü hediyesi olarak üç yaşındaki kız çocuklarının kulaklarını deldiren aile, daha sonra çocuklarının ağrı ve travma yaşadığını öne sürerek 70 euro tazminat talep etti. Almanya’da alevlenen bu tartışmayı Türk doktorlar ise “gereksiz” buluyor.

Doç. Dr. Kemal Memişoğlu (Fatih Sultan Mehmet Hastanesi Başhekimi Genel Cerrah): Almanya dinin gerektirdiği sünneti de bu şekilde, olumsuz değerlendiriyor. İnsanların dinleri üzerindeki bu engelleri anlamsız buluyorum. Kulak deldirme operasyonunda eğer ailenin onayı varsa buna kimse karışamaz. Aynı zamanda çocukların hakları da var. Çocuklar buna gönüllüyse ve aileleri de buna karar verdiyse bu bir sorun yaratmaz. Aile, çocuklarının kulaklarını zorla deldiriyorsa bu vücut bütünlüğünün yanında ruh sağlığını da olumsuz etkiler. Fakat kulak deldirmenin vücut bütünlüğünü bozabileceğini düşünmüyorum. Almanya’nın sünnet başta olmak üzere bu tür konularda daha modern olması gerektiğini düşünüyorum.

Dr. Tahsin Özbek (Medical Park Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı): Küpe uygulaması küçük bir cerrahi uygulamadır ve cerrahi açıdan sünnetle bir benzerliği yoktur. Steril şartlarda ve anatomi bilgisi olan kişiler tarafından yapılması gerekmektedir. Müdahale sonrasında uygulamayı yapan kişinin önerilerini dikkate almak ve uygulamak enfeksiyona yol açabilecek riskleri azaltır.

Şenay Yılmaz (Çocuk Gelişim Uzmanı): Yakın çevremde de bu tür durumlarla karşılaşıyorum. Kulak deldirmenin vücut bütünlüğünü bozması gibi bir durumun söz konusu olduğunu düşünmüyorum. Eğer çocuk çok küçük yaştaysa bunu fark etmez zaten. Ama 4-5 yaşlarından sonra çocuk doğru yönlendirilirse sorun olacağını düşünmüyorum. Aileler çocuklarına renkli küpeler takabileceklerini bu sayede daha güzel görüneceklerini söyledikleri zaman bu çocukların kendilerini daha çok sevmelerini sağlayabilir. Fakat çocukların kulakları zorla deldiriliyorsa yani çocuklar şiddete maruz kalıyorsa, ancak bu olumsuz etkiler.

Kaynak: Sabah