Eylülden sonra, kasımdan sonra.

İkisi arasında sıkışıp kalan Ekim yaz çiçeklerinin giderek solduğu, kış çiçeklerinin yavaştan yüzünü göstermeye başladığı ay.

“Winter is coming” alametlerinin birincisi yaprakların yer çekimiyle yere dökülmesi, ikincisi kasımpatıların sahneye çıkması.

Kasım ayına yakıştırılan kasımpatı, gerçekten adına uygun olarak özellikle kasım ayında “patlasa da” aslında bir sonbahar çiçeği. Sonbaharın yüzünü gösterdiği ilk günlerden itibaren hem çiçekçiler de, hem seralarda sık sık karşımıza çıkan bu güzel çiçek, yalnız birbiri üzerine düşen taç yapraklarıyla gösterişli değil…. Güzel bir kokusu da var görünümüne eşlik eden.

Tüm bunlara rağmen, cenazelerde görmeye alıştığımızdan mı bilinmez, bir türlü sınıf atlayamıyor, bahçelere balkonlara gelemiyor…

Kasımpatının anavatanı Çin. Soğuk havayı sevdiği için hem kışı karşılayan güzel bir çiçek, hem de dayanıklılığı nedeniyle park ve bahçelerde tercih ediliyor. Bunun dışında, katmerli, yalınkat, alacalı, çift renkli türleriyle evler için de ideal bir çiçek. Özellikle bakım konusunda dertli olanlar için, bu kolay bakılan, sıkıntı yaratmayan çiçek uygun.

Saksılarda gösterişli durduğu için çok zaman yapay zannedilen kasımpatı, yerini beğendiği zaman büyüdükçe büyüyor. Önünü almak zor olduğu için en ideal yöntem, uzadıkça budamak. Kestiğiniz çiçekleri bir hafta suda saklamanız mümkün. Çiçeklenme mevsimi de oldukça uzun, eylül sonunda başlayıp ocak ayına kadar devam ediyor. Bu sürenin sonunda donmaması için topraktan bir iki santim üzerine kadar budayıp, buraları gübreyle takviye etmeniz gerekiyor ki kökler donmasın.

Kasımpatının en önemli sorunu, yapraklarına dadanan yaprak bitleri. Bunları da piyasada satılan ilaçlarla önlemek çok kolay. En dikkat etmeniz gereken şey, çiçeğin çok rüzgar alan bir yerde bulunmaması.

Sonbahar balkonu için ideal çiçeklerden olan kasımpatı ve siklamen, bir arada bulunduklarında da hoş kombinasyonlar oluşturuyor. Siklamenin pürüzsüz ve narin görüntüsünün yanında, kasımpatının sık çiçekli sık yapraklı dokusu yazın hiç bitmediği hissini veriyor insana. Kasımpatıları büyüme azimlerine uygun olarak büyük toprak saksılara ekmek daha verimli. Büyük saksılar içindeki kasımpatıların gerçek olduğuna inanmak çok insan için zor.

Kasımpatıyla açılış yapan soğuk çiçekleri kışta lale, nergis, çiğdem, sümbülle çeşitlenecek.

Sonbaharın yavaş yavaş soğuyan günlerinde balkonunuzda açmaya devam eden çiçekler, içinizi ısıtıyor.

Üstelik yazdan kalma sardunya, acem halısı, buz çiçeği de hâlâ çiçeklenmelerini sürdürüyor. Artık kasım başı soğanlı çiçeklerin soğanlarını saklayıp tohumları bir kenara saklamanın son günleri. Bu hazırlıklara başlamışken sardunyaları daha korunaklı bir yere almak, rüzgardan korumaya başlamak da gerek. Havalar daha da soğuduğunda poşetlerden onlara kılıf yapacağız.

Böyle böyle değişecek hoşnutsuz kışlar…