20 Kasım Evrensel Çocuk Günü’nde başlayan #iamchild hareketi, dünyanın dört bir köşesindeki çocuk ve yetişkinleri mülteci çocuklar için dayanışmaya çağırıyor. #iamchild hareketi, gazeteci ve dans terapisi Michal Bardavid tarafından başlatıldı. (Projenin web sayfasına şuradan ulaşabilirsiniz.)
Beş yıldan uzun süredir devam eden Suriye savaşı, sadece Türkiye’de 1.5 milyon mülteci çocuğu yaşadığı, alıştığı hayattan ayırdı. 500.000’i okula dahi gidemeyen bu çocukların fiziksel ihtiyaçları için birçok proje yapılsa da, psikolojik yaralarının sarılmasını genelde ikinci planda kalıyor. #iamchild hareketi, bu çocuklara küçük de olsa manevi destek vermek ve farkındalık yaratmak için başlatıldı.
#iamchild nasıl çalışıyor?
iamchild, beş Arapça cümle ve onlara eşlik eden hareketten oluşuyor. Dünyanın farklı yerlerinden çocuklar ve yetişkinler tıpkı videodaki çocuklar gibi hareketi yapıyor ve cümleleri yüksek sesle söylüyor. Bu videolar konuyla ilgili farkındalık kazandırırken, Suriyeli mülteci çocuklara da desteklendiklerini ve sevildiklerini gösteriyor.
Çocuklar için bu hareketleri tasarlayan kişi psikolojik danışman ve dans terapisti Michal Bardavid, aynı zamanda bölgede görev almış bir CCTV (Çin Uluslararası Televizyon kanalı) muhabiri. Seçtiği cümleler ve hareketler çocuklara güvende olduklarını, sevildiklerini, bütün, güzel ve hala çocuk olduklarını hatırlatıyor.
Bugüne kadar yüzlerce çocuk bu hareketlerle desteğini gösterdi. Bu desteği büyütmek, çok daha fazla kişiyi harekete geçirmek için şimdi, dünyanın dört bir köşesindeki insanları kendi videolarını çekip #iamchild hashtag’iyle yayınlıyor.
Projenin yaratıcısı Michal Bardavid, haberturk’e verdiği mülakatta, #iamchild’ı şöyle özetliyor:
“Mülteci kamplarında yaşayan çocuklar etkileşim içinde olmak istiyorlar. Konuşmak istiyorlar, paylaşmak istiyorlar, oyun oynamak istiyorlar, kameraya gelip el sallıyorlar, ilgi çekmek istiyorlar. Oradaki çocuklar kısaca pozitif bir olay yaşamaya açlar. O yüzden onlara yaptırabileceğim küçük bir egzersiz uydurdum. Bu egzersiz 5 pozitif cümleden oluşuyor. ‘Ben güvendeyim, ben çocuğum, ben güzelim, ben seviliyorum ve ben bütünüm’. Bu cümlelerin Arapçalarını öğrendim ve beş tane hareketle de bu cümleleri destekledim. Aynı zamanda bu hareketleri grup olarak yaptığımız zaman çok büyük bir enerji, dinamik oluşuyor. Amacım Suriye’li çocuklara destek olmak, farkındalık yaratmak.”
Katılmak içinse yapılması gerekenler çok basit:
#iamchild hareketi şu an, seninle birlikte başlıyor. Beş cümleyi, hareketleriyle söyleyerek bunu kaydetmek ve #iamchild etiketiyle yayınlamak. Beş cümleyi, hareketleriyle Arapça söyleyerek kaydet ve #iamchild etiketiyle paylaş… Sevgini ve desteğini çocuklara göster!
Kızlar:
ANA BI AMAAN: Ben güvendeyim.
ANA MAHBOUBA: Ben seviliyorum.
ANA INSANA MUKTAMILA: Ben bütün bir insanım.
ANA JAMILA: Ben güzelim.
ANA TIFLA: Ben bir çocuğum.
Erkekler:
ANA BI AMAAN: Ben güvendeyim.
ANA MAHBOUB: Ben seviliyorum.
ANA INSAN MUKTAMIL: Ben bütün bir insanım.
ANA JAMIL: Ben güzelim.
ANA TIFL: Ben bir çocuğum.
Projenin yaratıcısı Michal Bardavid kimdir?
Michal Bardavid psikoloji alanında eğitimler tamamladı, psikolojik danışman olan Bardavid aynı zamanda sertifikalı bir dans terapisti. Bardavid Boğaziçi Üniversite’sinde dans terapisi üzerine bir seçmeli ders vermekte. Geçmişte İstanbul, İzmir ve Estonia’da çalışmalar yapan Michal Bardavid farklı merkez ve şehirlerde workshoplar vermeyi sürdürüyor.
Michal Bardavid CCTV’de (Çin Uluslararası Televizyon kanalı) muhabir olarak İstanbul’da çalışmaktadır. 2013 yılından beri CCTV için haber yapmakta, bu sürede Gezi protestolarını, Kobani savaşı ve Suriye mülteci krizi gibi önemli haberleri takip etti. Michal aynı zamanda CCTV için yurt dışında İsrail’de Gazze savaşı ve Ukrayna’da Kiev protestolarını da haber yaptı. Kendisi aynı zamanda CCTV için kısa belgeseller çekiyor.