2311_haberBirleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) Suriye’deki çocukların durumuna dair raporunu Sputnik’e değerlendiren Suriyeli sosyal bilimler uzmanı Dr. Amina El Hac, savaşın yıkıcı etkilerinin bugün olmasa bile gelecekte görüleceğini ifade etti.

UNICEF’in raporuna göre, Suriye’deki çatışmanın başladığı 2011’den bu yana 3 milyon 700 bin çocuk doğdu. Çatışma döneminde doğan çocukların 306 bininin ülke dışında dünyaya geldiğini kaydeden UNICEF, son beş yılda yeni doğan her üç çocuktan birinin ‘savaş çocuğu’ olduğunu belirttti. Rapora göre, sadece 2015’te, çocuk haklarının ihlal edildiği 1500 vaka kayda geçti.

Raporu Sputnik’e değerlendiren Suriyeli sosyal bilimler uzmanı Dr. Amina El Hac, yıkıcı savaşın çok sayıda çocuğu etkilediğini doğrulayarak, “Bu korkunç gerçeklikten saklanacakları bir yer yok, çünkü aileleri veya okulları bir derecede yıkıldı” dedi. Sputnik’in haberinden aktarıldığına göre çocukların spor veya başka bir uğraşa zaman ayırma fırsatı bulamadığını belirten Hac, çocukların eğitim ve oyun gibi temel haklarının ihlal edildiğini vurguladı. Çok sayıda çocuğa sokaklarda dilencilik yaptırıldığını söyleyen Hac’a göre çocuklar bazen çok daha tehlikeli işlere de karıştırılıyor.

Çocukların teröristlerin saflarına çekilmesi gibi korkunç bir olguyla karşı karşıya olduklarını söyleyen Dr. Amina El Hac, “Küçük Suriyelilerin bunu yapmaları için birçok neden var” diyerek bu nedenleri şöyle sıraladı: “Aile ferdinin ölümü, havada uçuşan bulaşıcı fikirler, para.”

“Eğer bugün savaşın yıkıcı etkisini görmesek de mutlaka gelecekte ortaya çıkar, oysa onlar bizim geleceğimiz” diyen Dr Hac, Suriyeli ve yabancı psikologların görevinin Suriyeli çocuklara ihtiyaç duydukları psikolojik desteği sağlamak olduğunu kaydederek bu konuya çok daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Sputnik Türkiye