Bizim büyük çaresizliğimiz, çocuk yetiştirme kitapları olmaksızın büyüyen çocuklar gibi, çiçek bakım kitapları olmaksızın serpilen çiçeklerden ayrı düşmemiz. Bir zamanlar harcı alem olan çiçekler, şimdi yanında bir bakım kılavuzu olmaksızın satılmıyor. Bu bir köşede solmalarına mani değil yine de…
Bir erkek arkadaşım iş değiştirmiş, “hayırlı olsun” ziyaretindeyim. Odasına gelen çiçekler arasında bembeyaz başını uzatmış orkideyi gösteriyor. Çaresiz. Orkide o kadar ihtişamlı ki, “Giderken götürsene yanında, solar bu şimdi” diyor. Pasta yerine orkide gönderirsen, ilk seferde birine ihale edilmesine razı olacaksın.
Çiçek meselesinde bir karmaşa var. Kolay zorlaştı, zor kolaylaştı. Çok uzak değil, daha 1990’lara kadar astronomik rakamlara satılan orkidelerin envai çeşidini 12 liradan başlayan fiyatlarla bulmak mümkün. Bir yaprağıyla bütün mahalleye yayılan sardunyalar çiçekçilere düştü.
Çeşitliliğin yayılması ve nadide çiçeklerin rahatça bulunması çiçek severler için büyük kolaylık elbette. Fakat bu ucuz ve bol çeşitle piyasaya düşen orkide gibi çiçeklerin yine de yerini zor beğenen, nazlı ve emek isteyen türler olduğu gerçeğini değiştirmiyor.
Zaten eve çiçek almaya karar verdiğinizde yapmanız gereken ilk şey, daha önce hangi çiçeklere baktığınızı gözden geçirmek; hayatınızın ilk çiçeğini alıyorsanız, orkide, gardenya, sukulent cinsleri, bonzai gibi ddialı girişler yapmamak.
Sukulent cinsleri arasında kalanchoe, yılda bir çiçek veren echeveria, crassula, aloe vera; menekşe, kılıç cinsleri, benjamin, difenbahya, kroton gibi yapraklı cinslerle yapılacak bir başlangıç ısınma turu mahiyeti taşır. Sonrasında kaktüslerin en alengirlilerinden, balkon çeşitlerine, orkide ve gardenya gibi nane molla çiçeklere giriş yapabilirsiniz. Yine de ortam, sıcaklık, nemlilik gibi etkenleri hesaba kattığımızda başarılı olacağınız garanti değil.
Yine sıfırdan bir çiçek düzenlemesi yapacaksanız, evin hangi yerine ne yerleştirmek istediğinizi önden belirleyin. Çiçeklerin –çölde yetişen kaktüslerin bile- doğrudan güneşten hoşlanmadığını, bütün türlerin evde bakım için ehlileştirildiğini unutmayın. Eviniz çok rutubetliyse, yapraklı çiçeklerde yaprak biti ve küf olma ihtimali artar. Bir güneş testi metodu: Bir gazete kağıdını çiçek yetiştirmek istediğiniz yere koyun, sararma süresine bakın. İki günün altındaysa, o çiçek oraya olmaz.
Orkide, gardenya gibi alengirli türlerin beklentileri gelecek haftaya kalsın. Çiçek aşığı biri değilse, erkekler için ideal hediyenin orkide olmadığını yineler, sizi Bizim Büyük Çaresizliğimiz’den alıntıyla başbaşa bırakırım:
“Bir gün başlarımızda şapkalarımızla bahçede çalışırken, genç bir kadın duvarın ardından seslenip tek bir kökten mor, kırmızı, siyah ve sarı biberler veren süs biberinden bir tane koparıp koparamayacağını soracak. Sen ya da ben (ne fark eder!) şapkamızı çıkaracağız, başımızı kaşıyacağız ve yumuşak, kur yapar bir edayla, ‘Neden bir tane! On tane alın!’ diyeceğiz.”