Unutmak, aptallara özgüdür; umut ise soru soran ve rahatını bozanlara…
Pencere önlerinden, sokaklara dökülmek bir başlangıç olabilir.
Çünkü ‘yavaş yavaş ölürler’, direnmeyenler.
Sevgili umut, topraklarımıza yeniden hoşgeldin.
Seni özlemiştik…
27 Mayıs 2013 günü saat 22.30 civarında Taksim Gezi Parkı’daki ağaçların yerinden sökülme girişimi sonrası başlayan ve kısa bir süre içerisinde tüm ülkeye yayılan Gezi Parkı Direnişi Türkiye’de bir uyanışı tarihledi.
Bu topraklarda yaşayan her halktan, her kesimden on binler sokaklara döküldü: Demokratik katılım kanallarını bütünüyle tıkayan, her itirazı düşmanca bir tutumla susturmaya çabalayan, kendisi gibi olmayanların inancını, yaşayışını, kimliğini -aslında bireyi-, toplumu, sanatı ve bilimi yok sayan bir iktidar anlayışını reddetmek, “Biz varız ve buradayız!” demek için…
Pek çok sesin kendiliğinden bir halk hareketine dönüştüğü süreçte aklın ve yaratıcılığın uyanışıyla yazılan tarih, başka coğrafyalarda da yankılandı.
Gezi sürecinde iktidarın şiddet yanlısı, baskıcı ve yasakçı tutumu sonucu yüzlerce kişi yaralandı; polis şiddetiyle hayatını kaybedenlerin sayısı şimdilik 6. Ölenlerin katilleri ise affedildi, hoş görüldü ve bu ölümlerle ilgili hiçbir polis suçlanmadı.
Umut etmenin ve direnişin değerini bilen farklı disiplinlerden pek çok sanatçı, Türkiye’nin “Gezi Direnişini”, onları buluşturan bu bireysel ve toplumsal uyanışı anlatmak üzere yola çıkarak “resİSTanbul” projesinin temellerini attı.
“resİSTanbul” başlıklı sergi ile dünyaya değişik pencerelerden bakan, farklı duruşlara ve dünya görüşlerine sahip sanatçılar, “Gezi Direnişi” sonrası ne olduğunu ve onlarda bıraktığı izleri sorguluyor. Fotoğraf, müzik, heykel, grafik tasarım, enstalasyon gibi pek çok farklı alanda ürettikleri işlerden oluşan karma sergi, direnişin belleğini oluşturmayı amaçlarken; direnişin bugününe ve bıraktığı izlere de kısa bir bakış sunuyor.
Ekim ayında Milano ve Zürih’te gerçekleştirilen resİSTanbul sergisini bu kez Haydarpaşa Dayanışma’nın desteğiyle 28 Kasım 2013 Perşembe akşamı Haydarpaşa Garı’nda izlemek mümkün.
Haydarpaşa Garı çatısında çıkan yangının 2. yıldönümünde gerçekleştirilecek olan etkinlik kapsamında “direniş şarkılarından” oluşan bir de konser yer alacak.
resİSTanbul
Sergi Açılışı
28 Kasım 2013 Perşembe 19:00
Konser
Cansu Aslan – Soprano
Nimet Çakıcı – Alto
Yiğit Özatalay – Piyano
#resistanbul #resistanbul_sergi
Sergiye katılan sanatçılar:
Aliye Gümüş / Fotoğraf
Banu Beysüngü Şahin / Enstalasyon
Burak Çevik / Video
Cansu Aslan / Müzik
Didem Dayı / Enstalasyon
Eser Levi / Fotoğraf
F. Füsun İyicil / İllüstrasyon
Fikret Bekler / Video enstalasyon
Müjde Çapraz / Video
Nimet Çakıcı / Müzik
Özgür Bakır / Litografi baskı, Fotoğraf
Özgür Salıcı / Fotoğraf
Selçuk Öziş / Grafik tasarım
Uğur Hasekin / Heykel
Yiğit Özatalay / Müzik
Yüksel Doğru / Grafik tasarım
İletişim:
Müjde Çapraz
Tel: 0 535 522 53 21
E-posta: mujdecprz@gmail.com