Çocuk doğurmak için en doğru yaş hangisi? Bu sorunun cevabı “en doğru”dan kastınızın ne olduğuna bağlı…

Austin Texas Üniversitesi’nden John Mirowsky’ye göre biyolojik olarak en doğru yaş 18-24 yaş arası. Çünkü bu dönemde beden hem kendini onarmak hem de hormonal dengeyi sağlamak için yeterli enerjiye sahip. Bu yaş grubundaki kadınlar kendilerini ve bebeklerini tehlikeye atabilecek kronik hastalıklara henüz yakalanmamış durumdalar. Gerek gebelik esnasında, gerekse doğum sonrasında karşılaşılabilecek sorunların en aza indiği dönem bu yaşlar. Fakat bugünün dünyasında erken yaşta hamilelik pek de hoş karşılanmıyor. Çünkü aileler daha küçük gruplar halinde örgütlenmiş durumda ve kadınlar bu yaşlarda bir meslek edinmeye çalışıyorlar henüz. Gebelik çok erken yaşlarda gerçekleştiğinde pek çok toplumsal problem de ortaya çıkıyor. Mirowsky’ye göre 20 yaş ve öncesinde gebelik “daha çok bir kötü şans gibi, annenin eğitimini engelleyerek, hayatı boyunca baş etmesi gereken dezavantajlar yaratabilir.”

20‘lerin başları bile pek çok genç kadın için henüz çok erken. Michelle Horton, oğlu Noah’ı 21 yaşında doğurmuş ki bu yaş bir kuşak önce gayet normaldi çocuk sahibi olmak için. Daha hamilelik döneminde “Early Mama” (Erken Anne) adlı bir blog yazmaya başladı. Blog neredeyse bütünüyle Michelle’in önce gebeliği, sonra da bebeği dolayısıyla içinde yaşadığı toplumsal çevreden ne kadar hızla dışlandığını belgeliyor. Michelle bu sorunla yaşı hakkında yalan söyleyerek başa çıkmaya çalışmış, sırf “çenelerini kapatmak için 27 yaşındayım” diyormuş. “Fakat” diyor Michelle, “Yabancılara yalan söylemek kolay. Anne olmak için henüz erken olduğunu kendim de biliyordum. Arkadaşlarımın çoğu yüksek lisans yapıyorlardı, erkek arkadaşları hakkında dedikodu yaparak zaman geçiriyorlardı. Bense kendimden 10-15 yaş büyük kadınlarla çocuklar için en doğru oyun mekanının neresi olduğunu tartışıyordum. Ama bana sorarsanız buna hazırdım, mutluydum, sadece hakkımda konuşan ve ne kadar yanlış bir karar verdiğimi düşünen insanların gürültüsünden rahatsızlık duyuyordum.”

Biyolojik olarak tespit edilmiş “en doğru zaman”da doğurmak şimdilerde kolay görünmüyor. Düşünülmesi gereken bir de toplumsal “en doğru zaman” var. 20‘lerindeki pek çok genç kadın kendilerini bebek sahibi olacak kadar sorumluluk sahibi görmüyorlar. Mirowsky’nin dediği gibi “İnsanlar, Amerikalıların toplumsal olgunluğa erişmelerinden 10 yıl kadar önce biyolojik olgunluğa erişiyorlar.”

“En doğru zaman” meselesinin bir de bebeğin sağlığı açısından değerlendirilmesi gerekiyor, tabii gebelik sürecinin ve annenin de. Mirowsky’ye göre bu açıdan bakıldığında ilk bebek için en doğru yaş 26. 32 yaşa kadar gebelik hem anne hem de bebek için hem toplumsal hem de biyolojik anlamda en az riskin olduğu dönem. Günümüzde şehirli kadınların çok büyük bir bölümü ilk anneliklerini 29 civarında yaşıyorlar. Yine en az sorunlu gebelikler 30-34 yaş arasında görülüyor.

Öte yandan geç doğum yapmanın bazı avantajları da yok değil. Mirowsky, “İlk çocuğunu 34 yaşında doğuran bir kadın fiziksel açıdan, aynı yaşta ancak 18 yaşında anne olan bir kadından 14 yaş daha genç görünüyor.” Fakat daha geç yaşlarda hamileliğin de kimi riskleri yok değil. 35 yaşından sonra doğum yapan kadınlarda ileri yaşlarda tansiyon, glukoz oranının yüksekliği gibi kimi sorunlar görülebiliyor. Daha da önemlisi kas ve kemik sağlığı açısından da geç gebelik iyi sonuçlar vermeyebiliyor.

Sözün kısası, Mirowsky’nin hesaplamalarına göre bugünün toplumsal ve fiziksel bir sorun yaşamaksızın anne olmak için en doğru dönem 26-34 arası gibi görünüyor.

Robin Marantz Henig, Samantha Henig, Twentysomething: Why Do Young Adults Seem Stuck? adlı kitaptan özetlendi.

Kaynak: Psyichologytoday.com