Lego, ortak promosyon kampanyasının bir parçası olarak, özel bir oyuncak serisinde Shell’in logosunu kullandı. Kendi logosunu milyonlarca çocuğun eline yerleştirerek gelecek nesilde marka sadakati yaratıp kurumsal imajını düzeltmek için çocukların oyun odalarını işgal eden Shell, bir yandan da Kuzey Kutbu’nu ölümcül petrol sızıntılarıyla tehdit ediyor.
Shell, Lego’yu nasıl kullanıyor ve neden durdurulmalı?
Shell’in Lego ile olan global reklam anlaşması, dikkatlice düşünülmüş bir stratejinin parçası. Bu strateji, Shell’in Kuzey Kutbu’ndaki tartışmalı petrol sondaj planlarını kabul edilebilir hale getirmek ve Shell’i pozitif değerlerle bağdaştırarak kamuoyunu yanıltmak amacıyla bazı “dostlar” satın almasını içeriyor.
Lego, dünyanın en sevilen ve hayranlık duyulan oyuncak markalarından biri. Shell, Lego ile yaptığı anlaşmanın sadece kȃr sağlamakla kalmayacağını, aynı zamanda Kuzey Kutbu’nun hassas ekosistemini umarsızca tehdit eden bir şirket olarak ününü iyileştireceğini de biliyor.
Lego’yu Shell’le ilişkisini kesmesi için ikna edilebilirse, Shell’in sevilen markalarla işbirliği yaparak kamuoyunun ilgisini Kuzey Kutbu’nda yapmak istediği petrol sondajından başka yere çekmek için kullandığı strateji, büyük bir darbe alacak.
Kuzey Kutbu’nu kurtarmak neden bu kadar önemli?
Hassas Kuzey Kutbu, kutup ayıları, balinalar ve deniz aygırları gibi türleri barındıran, benzersiz bir doğal yaşam için vazgeçilmez bir yuva… Kuzey Buz Denizi buzulları, küresel iklimi ve ısıyı düzenleyerek gezegenimiz için bir klima görevi görüyor. Kuzey Kutbu’ndaki buzullar hızla eriyor. Petrol şirketleriyse burayı işgal ederek, buzulların erimeye başlamasının başlıca nedeni fosil yakıt tüketimi olmasına rağmen, eriyen sulardan petrol çıkarmak istiyorlar. Kuzey Kutbu’nda oluşacak bir petrol sızıntısını temizlemek neredeyse imkânsız. Olası bir sızıntının çevre üzerindeki etkileri yıkıcı olacak.
Kuzey Kutbu’nu kurtarmak için dünya çapında başlayan ve 5 milyondan fazla insanın katıldığı hareket giderek büyüyor. Hedef, Kuzey Kutbu çevresindeki sahipsiz alanda kurtarılmış bir bölge oluşturmak, ayrıca Kuzey Buz Denizi’nde petrol sondajına ve endüstriyel balıkçılığa yasak getirilmesini sağlamak.
Kampanyaya imza atarak nasıl yardımcı olabilirsin
Lego, müşterilerin görüşlerine büyük önem veriyor. Geçmişte de Greenpeace destekçilerine kulak vermiş olan Lego, temel hedeflerinden birinin “çocukların sağlıklı bir çevrede büyüme haklarını korumak” olduğunu açıkça belirtiyor.
Benzer imza kampanyaları, sayısız markayı ikna ederek faaliyetlerini yeniden düzenlemelerini ve çevre açısından sürdürülebilir uygulamalara yönelmelerini sağladı. Sadece bu yıl içinde Adidas, Greenpeace kampanyalarından sonra, ürünlerindeki zehirli kimyasallardan kurtulmaya karar verdi.
İmzanı ekleyerek sen de Kuzey Kutbu’nu kurtarma hareketine hemen katılabilirsin. Hareket büyüdükçe, Kuzey Kutbu’nu koruyacak yasaları çıkarabilecek ve politikalar oluşturabilecek, kirli petrol sondajı yerine sürdürülebilir enerji kaynaklarına yatırım yapabilecek söz sahibi kişiler ve kurumlar üzerinde daha fazla baskı oluşturulacak.
Kampanyaya destek vermek için tıklayınız.