Sabahın erken saatleri. Sıcacık yatağından kalkmak zorunda olan bir çocuk, çocuğun gidişini dört gözle bekleyen azman bir kedi, kedinin eline düşen bahtsız bir kara kızılkuyruk, incir ağacında ceviz mancınığı tasarlayan bir karga, geleneksel kuyruksokumu toplantısında konuşmacı olan bir pire, kemik torbasının kaderini değiştiren hafif şiddette bir deprem… daha neler neler.
Sıradan başlayan bir gün, kahramanlarımız için neler getiriyor dersiniz? Bir zincirin halkaları gibi birbirine bağlanan olayları hepsi kendi gözünden anlatıyor, bir bir içini döküyor; birinin yaptığı öbürünü etkiliyor, sırası gelen sazı ele alıyor. Zincir tamamlandığındaysa günün de sonu geliyor. Zombi’nin sözünden alıntılarsak, “hayat dediğin uzun bir zincir” değil mi zaten?
Çocuk edebiyatımızın sevilen yazarı Şiirsel Taş, Hayykitap’tan yayımlanan yeni kitabı Zincir’de özgün kurgusu ve nefis sözcük oyunlarıyla çocuklara eğlence dozu yüksek bir okuma vaat ediyor. Bir günü parçalara ayırıyor, her parçayı farklı bir kahramanın ağzından anlatıyor. Kâh bir kediye kulak veriyoruz, kâh bir pireye, bir çocuğa, bir okul müdürüne. Dokuz sıradışı kahramanın karıştığı sürprizli olaylar birleşince zincir tamamlanıyor, günün sonunda Kemik Torbası’nın yüzü gülüyor, kedi Zombi geçiyor bilgisayar başına, yazıyor da yazıyor!
İnsanların yanı sıra hayvanları da öyküleştirdiği kitabında Şiirsel Taş, satır aralarında çevre ve sağlık meselelerine, eğitim sistemine ince eleştiriler yöneltiyor. Zekice örülmüş kurgusu, dilin ustalıklı kullanımı, metne nüfuz eden duyarlılığı ve Gökçe Akgül’ün güzel resimleriyle, gözden kaçırılmaması gereken bir kitap Zincir.
İşte Zincir’i oluşturan dokuz kahraman:
Çocuk: Sabahın kör karanlığında uyanmak zorunda. Oysa bütün günü yatakta geçirmek istiyor.
Zombi: Tok evin aç kedisi. Yazarlığa merak sarıyor.
Kara Kızılkuyruk: Kuyruğu kızıl, bahtı kara bir kuş. Yağmurdan kaçarken doluya tutuluyor.
Kadın: Yazar. Ya da gündelik curcunadan fırsat kalırsa yazmaya çalışıyor diyelim.
Gorgor: Görmüş geçirmiş bir karga. Yavrulara uçuş dersi veriyor.
Korki: Çılgın planları var. Ceviz mancınığı tasarlıyor.
Pire: Sınırlı kaynakları idareli kullanabilmek için geleneksel kuyruksokumu toplantısında mühim bir konuşma yapacak.
Kemik Torbası: Şefkate hasret bir sokak köpeği. Hiç beklemediği bir anda hayatı değişecek.
Müdüraanım: Dünya bilmem ne günü, dünya bilmem ne haftası, o toplantı, bu seminer, şu çalıştay derken, sonunda canından bezmiş bir idareci.
Kitap içinde kitap
Zincir’in içinde küçük bir kitap da yer alıyor. Üstelik bu kitabın yazarı bir kedi! Adı da, A’dan Z’ye Zombi. Eğer kedinizin gönlünü hoş etmenin yollarını arıyorsanız, işte size, kedi Zombi’nin bizzat yazdığı kılavuzdan birkaç ipucu:
Aç Zombi oynamaz, uyumaz, hatta nefes almaz. Zombi’yi aç susuz bırakmayın.
Eğitim Zombi’nin ilgi alanına giren bir konu değildir. Zombi’yi eğitmeye çalışmayın. Onun yerine, Zombi’yi daha iyi anlayabilmek için kendinizi eğitin.
Jaluzi ipleri, sarkan iplikler ve paket lastiklerinin Zombi için dayanılmaz bir çekiciliği vardır. Bırakın, gönlünce oynasın.
Minder, Zombi için önemli bir dinlenme alanıdır. Minderlerin üstünü boş bırakın.
Özür dilemenizi gerektirecek bir hata yaptığınızda Zombi’nin önüne bir kutu balıklı yaş mama açmanız yeterli olacaktır.
Zombi’yi olduğu gibi kabul edin. Unutmayın, o mutluysa, siz de mutlusunuz. Ya da tam tersi.
Şiirsel Taş kimdir?
Aslen hekim, sonradan olma çocuk kitapları emekçisi. Kızı Okyanus ve sinsi sansar Şerpa ile aynı evi, kedi çifti Sekel ve Sakal ile aynı bahçeyi paylaşıyor. Kırda bayırda kendini gerçek mekânında hisseden, orman kokusunu hiçbir kokuya değişmeyenlerden. Yazmayı seviyor, onun için de yazıyor.