Su doğadaki tüm canlılar için yaşamlarını sürdürmenin vazgeçilmez bir bileşenidir. İnsan vücudunda mikroskobik ve makroskobik seviyede binlerce metabolik ve fiziksel aktivitenin devamlılığı için her gün yeterli miktarda su alınması şarttır. Vücudumuzdaki kontrol mekanizmaları az veya fazla sıvı alımında denge bozukluklarını kapasiteleri çerçevesinde sağlayabilirler. Çocukluk yaş gurubunda özellikle iki yaş altında bu mekanizmalar yeterli olmayabilir. Bir yaş altı çocuklarda ve doğal olarak yenidoğanlarda erişkine göre hücre dışındaki sıvı miktarı hücre içine göre daha fazladır ve böbreklerin fonksiyonel olgunlaşmaları yaşamın altıncı ayında tamamlanır. Bu nedenle bu yaş gurubunda vücuttan sıvı kaybı kolaylıkla ve hızlaşırı miktarlara ulaşır ve su dengesi ile ilgili aksaklıklar kolaylıkla sorun haline gelebilir.

Yaz aylarında sıcak nedeniyle; terleme ve solunum yollarıyla daha çok sıvı kaybedilir. Buna özellikle oyun gurubu çocuklarının aşırı hareketliliği eklenirse, özellikle günün sıcak saatlerinde aşırı sıvı kaybına neden olabilir. Bu nedenle yaz aylarında çocuklarda daha fazla sıvı alımına gayret gösterilmeli ve sıcak saatlerde aşırı aktiviteye engel olunmalıdır. Çocuklarda yeterli sıvı alımını kontrol etmenin en iyi yolu günlük idrar miktarını kontrol etmektir. Bunun için çocuklar su içme konusunda eğitilmeli ve yeterli sıvı alımı konusunda onları rahatsız etmeden sorarak bilgi alınmalıdır.

Yaz aylarında doğan yenidoğanların sıcakla ilgili özel durumları nedeniyle  terleyerek ısı kaybedemezler ve  hızla vücut ısıları yükselir; su-tuz dengeleri saatler içerisinde bozularak tehlikeli sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle yaşamın ilk haftalarında yenidoğanlar üşür kaygısıyla aşırı giydirilmemeli ve ortam ısısı 24 derecenin üstünde tutulmamalı ve yeterli sıvı alımı konusunda dikkatli olunmalıdır. Bu dönemde en iyi izlem yenidoğanın günlük ağırlık arışı veya kaybı izlenerek yapılır.