Hepatit A aşısının aşı takvimine eklenmesi dolayısı ile düzenlenen toplantıda konuşan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 10 sene öncesinde Türkiye’de doğan her bin çocuktan 30’unun hayatını kaybederken, bu oranın bugün binde 8’in altına indiğini belirterek, “İnanıyorum ki bu oran 2015 yılında binde 7’nin de altına inecek” temennisinde bulundu. 

Sağlık Bakanlığı Bağışıklama Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da Türkiye’de 2005 yılına kadar 7 hastalığa karşı bağışıklama sağlandığını belirterek, “Bundan 6 sene öncesinde, Hepatit A’nın da aşı takvimine konduğunu rüyamızda bile göremezdik. Ancak bugün gelinen noktada aşılama konusunda birçok gelişmiş ülkenin de önün geçtik” dedi.

Hepatit A’nın, Hepatit B’den daha yaygın görüldüğünü ve ölüme bile yol açabildiğini söyleyen Ceyhan, Türkiye’nin bu aşıyı ulusal aşı takvimine ekleyen 8’inci ülke olduğunu belirtti. Ceyhan, ABD, Arjantin, İsrail, Katar, Panama, Suudi Arabistan ve Uruguay’da da bu aşının aşı takviminde bulunduğunu aktardı.

Hepatit A yaşı büyüyor

Türkiye, Hepatit A enfeksiyon açısından 2000’li yılların başlarında hastalığın yüksek düzeyde yaygın görüldüğü ülkeler grubunda yer alıyordu. Son yıllarda özellikle temiz içme ve kullanma suyu teminindeki gelişmelere paralel olarak hastalığın görülme sıklığı azalmaya başladı. Daha önce okul öncesi dönemde görülen hastalık, ileri yaşlarda görülme eğilimine girdi.

Hastalığın ileri yaşlara kayma eğilimi dikkate alındığında vatandaşların çocukluk döneminden başlamak üzere korunması önem taşıdığından, Bağışıklama Danışma Kurulu tarafından çocuklara rutin Hepatit A aşılamasına geçilmesi tavsiye edildi. Hepatit A aşısı çocuklara 18’inci ve 24’üncü ayda olmak üzere iki doz uygulanacak. Yakın zamanda su çiçeği aşısı da aşı takvimine alınacak.