1980’lerde, “Sampat Devi Pal” adlı bir Hintli kadın karısını sürekli döven bir adamın dairesinin bitişiğinde oturuyordu. Bir gün, Devi bu duruma dayanamadı ve eline geçirdiği bir sopa ile komşusunun evine yürüyüp istismarcı adamın hakkından geldi.

Devi’nin bu cesur hareketi sadece komşusunun  istismarcı tutumunu değiştirmedi, aynı zamanda Hindistan’da kadına şiddet, tecavüze ve yetkililerin bu suçları cezalandırma ve önleme konusundaki yetersizliğine karşı nelerin yapılabileceğine dair bir fikrin doğuşuna da yol açtı.

Devi, önce kendinin, sonra da Hindistan’ın en büyük eyaleti Uttar Pradesh’teki kadınları güçlendirmenin tek yolunun silahlanmak olduğuna karar verdi. Bugün, Gulabi (Pembe) Çetesi olarak bilinen grup, Uttar Pradesh’in 11 bölgesinde 400.000 ‘den fazla üyeye sahip.

Kadına karşı şiddetin önlenmesi ve cezalandırılması birincil amaç iken, Gulabi çetesi, zor durumda olanları istismardan korumaya, çocuk evliliklerini önlemeye ve yoksulların temel haklarını korumaya da çalışıyor.

“Evet, biz lathis yani sopa kullanarak tecavüzcülerle mücadele ediyoruz. Uttar Pradesh’te geçen yıl 1.963 tecavüz, 7.910 adam kaçırma vakası görüldü. Bu vahşete ortak olan kadınlar erkekleri cezalandırmalı, suçlular yakalanmalı ve alınlarına ‘Ben bir tecavüzcüyüm’ dövmesi yapılmalıdır.” diyen Devi, kadınlara dövüş sanatının inceliklerini de öğretiyor.