Takvim gazetesinde geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir haber, gofret, waffle ve dondurma külahında zehirli boraks katıldığını ortaya çıkarttı. Bunun üzerine harekete geçen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, üreticilere ani baskınlar düzenleyerek önlem almaya karar verdi.  

Boraks ne işe yarar?

Boraks, gofret, waffle ve külaha çıtır özelliği vermesi için kullanılıyor. Ancak beyazlatıcı özelliği bulunan boraks temizlik işlerinde kullanılan bir tür kimyasal. ABD’de yasak olan, Avrupa Birliği ülkelerinde ise gözaltında bulunan boraks maddesini yakın incelemeye alan Bakanlık, dondurma külahı, waffle ve gofret üreticilerine baskına hazırlanıyor. Bakanlık, baskınlar yapıp hem imalathanelerden hem de raflardan edindiği gofret, waffle ve külahları analiz edecek. Analiz sonuçlarında boraks maddesi tespit edilmesi durumunda, üreticiler cezalandırılacak. Bakanlık, önce üretici firmayı uyaracak ve para cezasına çarptıracak. Aynı uygulamayı sürdüren üreticiler, kamuoyuna ifşa edilecek, devamı halinde ise üretim durdurulacak.

Mısır şurubunda ne olmuştu?

Mısır şurubu ile ilgili yapılan araştırma ve açıklamalar tehlikenin boyutunu ortaya koyunca, vatandaş bu ürünlerden uzaklaşmaya başladı. Birçok ülkede yasak olmasına rağmen Türkiye’de Avrupa Birliği ortalamasından 4 kat fazla üretilen mısır şurubu ve içeriğindeki fruktoz dondurmadan meyveli yoğurda, meşrubattan bisküviye kadar birçok üründe kullanılıyor. Şeker-İş Sendikası Başkanı İsa Gök, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalarda, “Fransa, İngiltere, Hollanda, Finlandiya, Danimarka ve İtalya’da nişasta bazlı şeker kotası 0, Almanya’da yüzde 1.92’dir. Türkiye’de ise şeker üretiminin yüzde 10’udur” demişti. Ünlü kalp cerrahı Bingür Sönmez ise mısır şurubunu ‘çağın vebası’ olarak nitelendirmişti.